Milan Dunović pozvao medije da izignorišu 9. januar

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović oglasio se na Facebooku i pozvao medje da ignorišu neustavni 9. januar, koji će se u RS tog datuma obilježiti kao tzv. dan tog entiteta.

Dunović smatra da je ovo politički vrlo osjetljiv trenutak za našu državu i da je potrebno biti odgovoran.

“Bosna i Hercegovina se nalazi u najvećoj političkoj poslijeratnoj krizi. Pojedinci zveckaju oružjem i pokušavaju nam reći da ne znamo živjeti skupa. Iako građani žive sve teže, na scenu ponovo isplivavaju nacionalističke teme, teme podjela, straha i prenaglašavanja svake moguće različitosti i isključivosti. Milorad Dodik, koji je uzurpirao poziciju člana Predsjedništva BiH, koju ne poštuje i za koju sve češće i javno govori da je ne voli, najavljuje ‘spektakularnu proslavu 9. januara’. Najavljujući proslavu neustavnog datuma, zapravo javno najavljuje rušenje države Bosne i Hercegovine”, napisao je Dunović.

Poziv medijima na ‘buđenje svijesti’.

“Smatrajući da je da je svakom Bosancu i Hercegovcu, a i dobronamjernim ljudima iz susjedstva, potpuno jasno sve što je vezano za ovaj datum, pozivam medije da ne prenesu niti jednu rečenicu, niti jedan snimak, niti bilo kakvu informaciju, koja ima veze sa sramnim obilježavanjem neustavnog datuma. Pozivam medije da se odrede da li će ovaj moj poziv shvatiti kao poziv za buđenje bosanskohercegovačke svijesti ili im je, ipak, bitnije šta Dodik ima za reći, te mu time po ko zna koji put dati na važnosti. Kao Srbin, koji voli Bosnu i Hercegovinu i koji je svoju političku karijeru podredio poboljšanju života svih građana Bosne i Hercegovine, pitam vas – da li vam je ovaj poziv važan i šta ćete uraditi po tom pitanju?”, upitao je.

Na kraju je naglasio da ova njegova molba nije miješanje u bilo čiju uređivačku politiku već, kako kaže, apel.

“Da pomognete građanima ove napaćene zemlje u borbi protiv svih rušilačkih faktora i promotora krvavih politika devedesetih. Mediji su moćno demokratsko oružje i mogu pomoći u borbi protiv sve snažnijih nasrtaja na ustavni poredak Države. Molim vas, nemojte to nikada zaboraviti”, zaključio je Dunović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79