Milan Macura oslobođen optužbi za terorizam

Milan Macura (34) je danas u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen.

Optužnica ga je teretila za krivično djelo terorizam, a sudija Snežana Kudrić je objasnila da nije dokazano da je počinio ovo djelo. Macuru je u oktobru prošle godine Okružni sud Banja Luka nepravosnažno osudio na godinu dana uslovne kazne, kada je istaknuto i da ima tri godine provjere, odnosno da u trogodišnjem periodu ne smije ponoviti krivično djelo. Vrhovni sud RS je ukino presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Optužnicu protiv njega je podiglo Posebno odjeljnje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS jer je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu “uputio prijetnju terorističkim napadom” sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banje Luke u vrijeme održavanja manifestacije “Zimzograd”.

U spornoj poruci iz 2016. godine, Macura je napisao:

“Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na sebe 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko- Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i terati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79