Milan Radoičić priznao da je organizovao napad na sjeveru Kosova

Advokat Milana Radoičića, kontroverznog biznismena i sada već odlazećeg potpredsjednika Srpske liste, Goran Petronijević, pročitao je danas pismo u kojem je Radoičić prihvatio odgovornost za organizovanje oružanog sukoba kod Banjske.

Advokat je to pročitao iz pisma Milana Radoičića koje je uputio javnosti.

“Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam da sam zajedno sa sunarodnicima došao na sjever Kosova i Metohije u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bilo je da ohrabrimo srpski narod. Obavještavam sve dežurne progonitelje, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično pripremio sve što se dogodilo. O ovome nisam obavještavao nikoga ni vlast Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru“, pročitao je advokat iz pisma Radoičića.

Dodao je kako se na ovaj čin odlučio nakon što “metode otpora” nisu dale željene rezultate.

“Zbog povinovanja političkim razlozima, smirivanje situacije, više puta smo se povlačili jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprinijeti deeskalaciji, a da će KFOR preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost. Kao rezultat toga, iz dana u dan su se povećavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirala sjever Kosova. Jednostavno, sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin”, pročitao je advokat iz Radoičićvog pisma.

Do stradanja pripadnika Kosovske policije je, tvrdi, došlo slučajno, a onda je došlo do “žestokog okršaja” na obje strane.

“Neka svima bude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu našeg naroda”, poručio je i dodao da je spreman da se u vezi sa ovim događajem odazove pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

Pismo je završio rečenicom “Živjela Srbija“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas objavio da je Radoičić podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste.

Kosovski ministar policije Xhelal Svecla optužio je Radoičića, da je organizator terorističkog napada u Banjskoj. Nakon toga je izjavio da je Radoičić ranjen i da se nalazi na VMA.

Podsjećamo, u nedjelju je u oružanom napadu u Banjskoj i Zvečanima ubijen policajac Afrim Bunjaku. U akciji policije koja je uslijedila deseci naoružanih napadača u srpskim uniformama opkolili su selo Banjska.

Za sada je potvrđeno da su trojica napadača ubijena, a osam ih je uhapšeno. Od uhapšenih, troje je zadržano u pritvoru, a četvero je pušteno na slobodu.

Zaplijenjen je i arsenal oružja, dok je nekoliko drugih napadača već pobjeglo i nalaze se na liječenju u srpskim bolnicama. Kosovske institucije optužile su Srbiju da stoji iza napada

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79