Milan Radović: Priželjkujemo kandidaturu Željke Cvijanović

Glavni odbor SDS donio je odluku da kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bude Mirko Šarović. Odluka je donesena jednoglasno uz poruku da je “Pobjeda jedini uspjeh”. Kakav će biti put do nje pitali smo Milana Radovića, potpredsjednika stranke.

Pružate li vi bezrezervnu podršku Šaroviću i je li on najbolji kandidat?

Zaista tu ne treba biti dileme. Mi smo završili demokratsku preoceduru i Šarović je dobio jednoglasnu podršku. U narednom periodu u Sarajevu treba neko ko je staložen, razuman i mudar, a ne da imamo neku agresivnost i nekoga ko stalno izaziva sukobe.

Kakva je bila atmosfera u stranci oko tog pitanja? Navodno je mnogo SDS-ovaca bilo protiv izbora? I je li tačno da ankete pokazuju da Šarović nema veliku podršku birača?

Volio bih vidjeti te ankete. To što pišu mediji je zaista u domenu insinuacija. Nisam vidio nikakva istraživanja posljednjih nekoliko mjeseci. Što se tiče SDS-a, uvijek ima određenih dilema, ali niko ne govori kakva je situacija u SNSD-u i da li će kandidat za člana Predsjedništva BiH biti Dodik ili Cvijanović. Oba kandidata opozicije imaju zajedničku platformu i to je ključno.

Mislite li da ste iznevjerili Nebojšu Vukanovića, koji sam kaže da se borio za pravu stvar, uvijek bio na raspolaganju, bio dio trija koji simbolizira nove politike Trivić – Stanivuković – Vukanović, ali je samo on iznevjeren?

Da li je logično da SDS kao najveća opoziciona stranka kandiduje nekoga ko nije naš član? Mi imamo 63 opštinska odbora koji očekuju našeg kandidata. To su ljudi koji će raditi na terenu i skupljati glasove za tog kandidata. Vukanović je zaista zaslužan za svoju borbu, ali to je stvar razgovora predsjednika PDP-a i SDS-a. Vuknović uživa jaku podršku među narodom, ali SDS je velika stranka i ona mora dati svoga kandidata.

Slažete li se sa Šarovićem da DNS treba biti uz vas, podržavat li pregovore?

DNS će morati, i trebati, izabrati stranu. Koga će oni podržati – do njih je.

Imate li vi potvrdu da će Željka Cvijanović u Predjsedništvo BiH?

Nemam nikakvu potvrdu, ali priželjkujemo nju kao kandidata, jer je već gubila u Banjaluci.

Mislite li da će kandidatura Vojina Mijatovića ugroziti Šarovića?

Pojedinačne kandidature će odvući određeni broj glasova. Nemam te podatke, ali smo ubjeđeni da ono što ćemo mi ponuditi može poboljšati našu poziciju. Fokusiran sam samo na ono što radi SDS.

Kako komentarišete eventualni ulazak Gorice Dodik u politiku?

To je njeno pravo. Ne bih komentarisao njen politički aktivizam. Ona je do sada bila samo aktivna na Twitteru.

Kako će se na politiku SNSD-a odraziti dešavanja posljednjih mjeseci – sankcije, Dodikov sastanak sa Putinom, prolongiranje nadležnosti?

Politika SNSD-a je u posljednjih godinu dana čista improvizacija, promašili su i na unutrašnjom i na vanjskom političkom planu. Oni ne poštuju ni zaključke koje su sami donijeli.

Za vas se kaže da ste najbogatiji poslanik? Imali ste 2018. godine imovinu vrijednu 10,6 miliona, možete li dobro razumjetni radnike?

Ja sam zaradio novac u privatnom sektoru plaćajući sve obaveze. Sve je transparento. Naravno da mogu razumjeti građane. Ja sam zapošljavao 730 radnika, jako dobro razumijem poziciju. Dobitnik sam nekoliko priznanja kao najbolji menadžer.

Prenosi n1info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79