Milan Tegeltija još nije preuzeo funkciju konzula u Rijeci

Milan Tegeltija još nije preuzeo funkciju konzula u Rijeci


Iako je Milan Tegeltija imenovan za konzula Bosne i Hercegovine u Rijeci 3. marta 2024. godine, još uvijek nije preuzeo ovu funkciju.

Predsjedništvo BiH jednoglasno je donijelo odluku o njegovom imenovanju, ali Tegeltija nije dobio egzekvaturu, službeno odobrenje od Hrvatske koje mu omogućava da počne obavljati konzularne dužnosti.

Razlog za odlaganje može biti povezan s američkim sankcijama koje su mu uvedene zbog zloupotreba tokom njegovog mandata kao predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Sankcije su uvedene zbog vjerodostojnih informacija da je Tegeltija koristio svoj položaj za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudske procese i manipulaciju imenovanjima sudija​​.

Nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a u decembru 2020. godine, Tegeltija je nastavio karijeru kao predsjednik FK Borac, prije nego što je u januaru ove godine podnio ostavku i na tu funkciju. Njegova imenovanje za konzula izazvalo je različite reakcije u javnosti, posebno zbog njegovih prethodnih kontroverzi​.

Dok se čeka na hrvatsku egzekvaturu, ostaje neizvjesno kada će Tegeltija moći preuzeti svoju novu funkciju konzula u Rijeci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija