Milan Tegeltija odgovorio Dodiku: Njegove izjave smatramo krajnje neprimjerenima

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) ocijenilo je neprimjerenim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojima je atakovao na integritet i radno mjesto Okružnog javnog tužilaštva, rekao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

– Takve izjave ocjenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu dovesti u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija – rekao je Tegeltija.

Nakon sastanka s glavnim tužiocem Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Želimirom Lepirom, o trenutnom radu tih tužilaštava s posebnim akcentom na aktuelna dešavanja u vezi s predmetom “Dragičević”, Tegeltija je precizirao novinarima da su predstavnici tih pravosudnih institucija govorili o svom viđenju stanja predmeta i perspektivama i namjerama u vezi s predmetom, bez ulaženja u detalje, jer VSTV nije nadležan da se miješa u bilo koji pojedinačni predmet koji se vodi u pravosudnim institucijama u BiH.

Tokom razgovora kojima su prisustvovali i članovi Stalne komisije za efikasnost tužilaštava predstavnici ovih pravosudnih institucija RS i Banje Luke su rekli da razmatraju da u narednom periodu predmet upute na ocjenu postojanja nadležnosti, zbog određenih okolnosti u predmetu, Tužilaštvu BiH, kako bi, kaže Tegeltija, ono preispitao postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta u slučaju ”Dragičević”.

Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka su, kaže, iscrpili sve istražne mehanizme i zato su se odlučili na taj korak.

– Tužilaštva, kao dio pravosudnog sistema u BiH, moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo političara ili javnosti ili nekog drugog. Samo na taj način mogu svoj posao raditi profesionalno da bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni. Mada se nekada čini da postupci traju i suviše dugo, ali su nekada složeni i teški te treba razumjeti da tužioci ne mogu da odmah ponude rješenja na tanjiru – rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je jučer da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

– Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred Tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo – ustvrdio je Dodik i dodao da je pravosudni sistem u RS i BiH kreirala međunarodna zajednica.

Istakao je da su članovi grupe “Pravda za Davida” demokratskim pritiskom na tužilaštvo trebali usmjeriti svoje zahtjeve da se riješi taj slučaj, kao i da se smijene ljudi iz Tužilaštva koji su odgovorni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments