Milan Tegeltija ostaje predsjednik VSTV-a, , donesena tri zaključka

Milan Tegeltija ostaje predsjednik VSTV-a, , donesena tri zaključka


Završena je vanredne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, na kojoj se razmatra aktuelna situacija u vezi sa posljednjom aferom u kojoj glavnu ulogu ima predsjednik Vijeća Milan Tegeltija.

Donesena su tri zaključka na današnjoj sjednici koja su i usvojena:

  • VSTV zahtjeva od svih nadležnih organa da promptno i efikasno djeluje. VSTV se u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjendika VSTV-a na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova autentičnost – glasi dio zaključka.

VSTV je, navodi se u zaključku, pozvalo Milana Tegeltiju da razmotri podnošenje ostavke na tu funkciju.

  • Zaključak koji se odnosi na reakciju nadležnih institucija je usvojen, a drugi zaključak, kojim se VSTV ne može izjasniti o odgovornosti Milana Tegeltije, je usvojen sa devet glasova za.
  • Treći zaključak, kojim se Tegeltija poziva da razmotri ostavku, usvojen je sa sedam glasova za, sedam protiv. S obzirom da je Tegeltija glasao za usvajanje tog zaključka, a da se njegov glas u ovom slučaju računa dvostruko, ovaj zaključak je usvojen.

Važno je reći da je falio jedan glas za smjenu Milana Tegeltije s obzirom da je za to potrebno 10 ruku. Ipak na kraju je odlučeno da se o tome ne glasa, ali su pozvali predsjednika da sam razmisli o podnošenju ostavke kako se ne bi dodatno narušavao ugled VSTV-a s obzirom na narušeno povjerenje građana u pravosudne institucije i brojne afere koje se vežu posebno za Tegeltiju, javalj Hayat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija