Milan Tegeltija ošto odgovorio OSCE-u: OSCE ne treba preispitivati pravosudne odluke, Sattler reagovao emotikonom

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija objavio je na Twitteru, nakon poražavajućeg izvještaja o stanju u pravosuđu, da OSCE nema mandat da preispituje odluke pravosudnih organa. Ubrzo je emotikonom reagovao šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

“Misija OSCE-a u BiH, u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima”, napisao je Tegeltija.

Ubrzo je reagovao Sattler emotikonom kojim je, po svemu sudeći, želio dati doznanja Tegeltiji da je iznenađen njegovim tumačenjem uloge OSCE-a, prenosi Klix.

Tegeltija je potom objavio novi tvit, napisavši da nezavisnost pravosuđa podrazumjeva nezavisnost od utjecaja domaćih, jednako kao od utjecaja međunarodnih faktora.

“Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, ‘medjunarodni partneri’ moraju poštovati institucije BIH kao suverene države, te se držati svog mandata i nadležnosti”, napisao je Tegeltija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79