Milan Tegeltija: Pokušavaju srušiti Dodika i tjeraju nas na prekid prijateljstva sa Rusijom

Zapad pokušava da sruši srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi natjerao Republiku Srpsku da prekine prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i zauzme negativan stav prema njoj, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milan Tegeltija.

To Dodik ne želi i ne može – rekao je Tegeltija.

Komentarišući navode o antiruskim sankcijama, Tegeltija je ocijenio da je riječ o praznim izjavama političkih predstavnika Bošnjaka.

– Spoljnu politiku BiH, po Ustavu i zakonu, utvrđuje Predsjedništvo BiH nakon postizanja konsenzusa sva tri njegova člana. Dodik, kao srpski član Predsjedništva, nikada nije pristao ni na kakve restriktivne mjere prema Ruskoj Federaciji – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je, u ovom slučaju, riječ o uzurpaciji institucija od strane bošnjačkih političkih predstavnika.

– Dakle, sve što možete vidjeti u medijima – nije zvaničan stav BiH, već samo lični i politički stav onih koji to iznose, odnosno pojedinih političkih partija – ocijenio je Tegeltija za “Raša tudej”.

U zapadnim medijima Republiku Srpsku nazivaju posljednjim uporištem ruskog predsjednika Vladimira Putina na Balkanu, pri čemu se Dodik na vlasti u Republici Srpskoj smatra garantom saradnje sa Rusijom, a na pitanje da li je to jedan od razloga zašto Zapad nastoji da ga svrgne, Tegeltija je odgovorio da jeste, i to ključni.

– Zapad agresivno traži da ukloni Dodika, koji je, uostalom, proglašen za “ruskog igrača” – Putinovog čovjeka na Balkanu. Ali, Dodik vodi politiku u kojoj samostalno donosimo odluke u interesu ljudi koje predstavljamo – napomenuo je Tegeltija.

On je naglasio da Dodik donosi odluke u interesu srpskog naroda, što uključuje i dobre odnose sa Rusijom i dobre odnose sa Zapadom.

– On ne dozvoljava da nas bilo ko ucjenjuje činjenicom da zarad partnerstva sa Zapadom moramo prekinuti odnose sa Rusijom – objasnio je Tegeltija.

Osvrćući se na potvrđivanje rezultata opštih izbora u BiH, prema kojima je Dodik izabran za predsjednika Republike Srpske, Tegeltija je napomenuo da je riječ o volji naroda.

– Zato se Dodik smatra problemom u zapadnim krugovima. On nije u antiruskoj matrici, a u današnjem svijetu čim niste u toj antiruskoj matrici – vi ste za Zapad problem – rekao je Tegeltija.

Komentarišući to što je kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Јelena Trivić tek nakon izbora dala skandaloznu izjavu da će odbiti da se sastane sa Putinom, Tegeltija je rekao da je ona ne bi dobila ni trećinu svojih glasovada je to uradila prije izbora.

Tegeltija smatra da je Trivićeva prevarila narod, pretvarajući se da vodi, u izvjesnom smislu, prorusku politiku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79