Milana Grujić nakon što je pronevjerila 110.000 KM vraćena na posao

Disciplinski postupak protiv službenice Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milane Grujić, koja je prije četiri godine otkrivena u prevari i krađi gotovo 110.000 maraka iz budžeta RS je zastario, saznaje portal CAPITAL.

To znači da se Grujićka, koja se od tada do danas vodi na bolovanju i uredno dobija platu iz budžeta RS, može bez problema vratiti na “mjesto zločina” i nastaviti da radi na mjestu sa kojeg je izvršila krivično djelo.

Da vic bude kompletan, Grujićka je prije dva mjeseca osuđena pred Osnovnim sudom u Banjaluci, ali izgleda ni presuda za krivično djelo nije dovoljna da bi službenik Vlade RS ostao bez posla.

Grujićka se žalila na odluku disciplinske komisije ministarstva od oktobra 2018. godine koja je zbog prevare riješila da joj prekine radni odnos, da bi na odboru državne uprave za žalbe bilo odlučeno da se postupak obustavlja jer je zastario.

Otišla je tako daleko, da je još tražila da joj se nadoknade troškovi za pisanje žalbe u iznosu od 562,50 KM, ali to je komisija odbila.
Disciplinski postupak namjerno odugovlačen

Izvor portala CAPITAL kaže da je disciplinski postupak odugovlačen da bi se od sanakcije sačuvao član stranke iako je pronevjerila ozbiljne pare koje nije vratila.

Prijavu protiv nje 2018. godine podnijelo je ministarstvo, a utvrđeno je da se sumnjiči da je počinila čak 14 krivičnih djela.

„Međutim, niko nije podnio tužbu za povrat ukradenog novca, a usput je dobijala platu na bolovanju i zadržala posao“, kaže naš izbor.

Teretili su je za zloupotrebu položaja odgovornog lica, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Optužnicu je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dana 10. 12. 2019. godine, zbog prevare i obmane pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Osnovni sud u Banjaluci je 18. 11. 2022. godine donio osuđujuću presudu, ali do objavljivanja ovog teksta nisu nam stigli odgovori na naš upit o presudi i statusu njenog predmeta.

U OJT Banjaluka su za CAPITAL rekli da je osumnjičena od početka 2015. do polovine 2018. godine kao službenica za obračun ličnih primanja i naknada u ministarstvu prilikom unošenja podataka u računarsku aplikaciju za obračun plata korigovala obračun svog primanja.

„U aplikaciji je u dijelu “dodatak na platu” unosila nezakonito različite novčane iznose za svaki mjesec, kao i korekciju svog koeficijenta, čime je protivpravno ostvarila imovinsku korist od oko 74.782 KM (na neto platu) ili 109.044 KM bruto, za koliko je oštetila RS“, navodi se između ostalog u optužnici.

Policijska uprava Banjaluka ranije je objavila da je ona od 2016. do 2018. godine prilikom podnošenja zahtjeva za kredit kod mikrokreditnog društva i banaka iz Banjaluke dostavljala falsifikovane platne liste i dovela u zabludu službenike da odobre kredit od oko 145.000 KM.

Iako smo pitanja u vezi Grujićke i njenog radno-pravnog statusa u ministarstvo poslali još juče, odgovore na njih, kao ni informaciju kada će, nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79