Milanović: Bošnjaštvo je organski vezano sa islamom, čestitam vam Bajram

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u Zagrebu je održan bajramski prijem, svečani, zadnji iftar ovog ramazana, na kojem su uz hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sudjelovali brojni uzvanici.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je, na poziv predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza ef. Hasanovića, na svečanom prijemu i iftaru povodom obilježavanja blagdana Ramazanskog bajrama gdje je u svom obraćanju svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti čestitao Bajram.

„Čestitam vam Bajram od srca. Želim vam da što češće razgovaramo i da razmjenjujemo mišljenja, jer ljudi imaju tendenciju prema uzajamnosti, pomoći, ali i očekivanju uzajamnosti. Samo tako nacije, narodi i vjere mogu funkcionirati. Ja sam spreman sve ono što mogu za to založiti“, poručio je između ostalog Milanović okupljenim uzvanicima na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin.

Čestitku povodom Ramazanskog bajrama građankama i građanima islamske vjeroispovijesti uputilo je i domaćin, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz ef. Hasanović, a isto su učinili i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te potpredsjednik Hrvatskoga sabora.

Milanović je u obraćanju na bajramskom prijemu, na kojem se okupilo oko 150 uzvanika, podsjetio kako su za vrijeme prošlog rata odnosi između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini kontaminirani te kako je to činjenica o kojoj treba govoriti jer “prikazivanje u nerealnom, prelijepom svjetlu neće nam dobro činiti”.

“Tu odgovornost ima puno hrvatska, ako hoćete, možda više nego nego bošnjačka (strana op.a.). Povijest i odnosi Hrvata i Muslimana, Bošnjaka, nisu bili harmonični. To je bila borba koja se reflektirala kroz sukobe carstava”, kazao je Milanović.

Naveo je kako je hrvatski model zaštite nacionalnih i vjerskih manjina, pa tako i islama, dobar.

“U Hrvatskoj živi mali broj pripadnika muslimanske vjeroispovijesti i reći da smo uspješniji od Nijemaca, Austrijanaca, Francuza, Engleza i svih onih zapadnih nacija koje su posljednjih desetljeća integrirale uspješno ili potpuno neuspješno milione muslimana je naprosto hvalisanje. Taj izazov kod nas nije bio toliki”, naglasio je Milanović.

Podsjetio je na epizodu u NDH kada su se radile nasilne konverzije Srba i fizička eliminacija židova te umjetno pretvaranje muslimana u Hrvate preko noći.

“Bošnjaci su danas, a bošnjaštvo je organski vezano sa islamom, svoja nacija koju poštujem”, poručio je Milanović.

Zaključio je kako u Zagrebu i u Hrvatskoj, kao i u brojnim europskim državama, ima još uvijek puno predrasuda prema islamu te kako na tome treba ustrajno raditi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79