Milanović: Budućnost i saradnja neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u videoporuci na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, kazao je kako se budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Milanović je dodao kako se danas obilježava još jedna tužna godišnjica strašnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi.

Porodicama žrtava izrazio je saučešće te naglasio kako su svjesni njihove goleme boli i patnje.

”Genocid koji je počinjen na ovom mjestu prije 26 godina najstrašniji je zločin na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra sumraka civilizacije”, rekao je Milanović u poruci.

Naglasio je kako se tragedije hiljada porodica žrtava stalno produbljuju brojnim pokušajima negiranja ili revitaliziranja ovog strašnog pokolja, što se gleda desetljećima.

”Budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti što uključuje sagledavanje bolnih činjenica zločina u Srebrenici. Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na evropskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, i previše”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je odgovornost svih da svakodnevno čine sve kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale u budućnosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79