Milanović: Dok sam predsjednik, Hrvatska neće popuštati oko prava Hrvata u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je uoči sutrašnje prve službene posjete Bosni i Hercegovini, poručio da “Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH” dok je on predsjednik.

U intervjuu za Večernji list je izjavio da, kako je rekao, Hrvatske želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji, ali da neće imati popustljivu politiku kada su u pitanju Hrvati u Bosni i Hercegovini.

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Dejtonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem Bosne i Hercegovine može i mora postati uređenja država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podržava i želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u EU (…) Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem”, kazao je Milanović.

Govoreći o vječitom problemu u BiH u vezi sa izbornim reformama, ponovio je da Hrvatima treba biti omogućeno da u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i domovima naroda biraju svoje političke predstavnike.

“Pravo da biraš svog predsjednika temelj je svake demokratije, pa tako treba biti i u Bosni i Hercegovini. Ne vidim ko bi imao nešto protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini da sami biraju svoje predstavnike”, ocijenio je.

Milanović pri tome je upozorio da je Dejtonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

“Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata”, rekao je hrvatski predsjednik.

Zaključio je da Hrvatska ima obavezu pratiti provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Milanović dolazi u posjetu Bosni Hercegovini na poziv Sveučilišta u Mostaru te će tom prilikom održati predavanje studentima. Posjetit će i Vitez, Ljubuški, Livno i Tosmilavgrad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79