Milanović informisao finsku premijerku o “teškom” položaju Hrvata u BiH

Predsjednik Hrvatske Milanović informisao je svoju sagovornicu o “teškom” položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je “uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika”.

Finska premijerka Sana Marin (Sanna) u službenoj je posjeti Hrvatskoj u sklopu svoje turneje po zapadnom Balkanu, a na Pantovčaku je primio predsjednik Zoran Milanović.

Na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske razgovarali su o odnosima dvije države koje povezuje članstvo u Evropskoj uniji, zatim o NATO samitu koji će se održati u Madridu iduće sedmice, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, saopćio je ured predsjednika.

Podrška Ukrajini, ali i BiH
Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istovremeno ukazao na sigurnosne probleme s kojim je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatske Milanović detaljno je pri tome informisao svoju sagovornicu o “teškom” položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je “uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika.”

Predsjednik Hrvatske Milanović prenio je predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU. U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uslove za to.

Očekuje više razumijevanje
Istakao je kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku. Milanović je rekao premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u, stoji u saopćenju Milanovićevog ureda.

Prije nego što je stigla u Hrvatsku, finska premijerka je posjetila Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79