Milanović: Kraj rata u BiH omogućila je Hrvatska vojska

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Usori da želi da BiH sa svojim svojim narodima, Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, što je moguće prije bude u Evropskoj uniji i da će u Zagrebu imati snažnog zagovarača na tom putu.

“Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa svim svojim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, što je moguće pri bude u Europskoj uniji”, rekao je Milanović i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo.

Milanović je izrazio očekivanje da će Hrvati u BiH ostvariti punu ravnopravnost tako što će moći da biraju svog člana Predsjedništva BiH.

“Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. Hrvatima je stalo do ove države i samo žele da budu predstavljeni na dostojanstven način”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je juče boravio u Usori, gradiću u sjevernom dijelu BiH, na obilježavanju Dana opštine i godišnjice osnivanja 110. brigade Hrvatskoga veća odbrane.

“Učinićemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović.

On je rekao i da je kraj posljednjeg rata u BiH omogućila Hrvatska vojska.

“Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a na osnovu sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojem je Hrvatska vojska učestvovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata”, naveo je Milanović, prenijela je Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79