Milanović: Lagumdžiju sam nagovarao da se kandiduje za Predsjedništvo BiH

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je jučer izjavio da je bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju prije deset godina nagovarao da se kandiduje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Ovo je istakao nakon susreta s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem (SDP) koji je bio u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

Govoreći na konferenciji za novinare o tome zašto ne misli da je Željko Komšić (DF) legitiman član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, tvrdi da je bosanskohercegovačkim SDP-ovcima još 2010. godine poručio da je za Komšića već tada bila “prelazna etapa” i da se stvari moraju dovesti u “interesnu i moralnu vertikalu”.

Milanović je podsjetio da se tada kao predsjednik hrvatskog SDP-a obratio na završnom predizbornom skupu bh. SDP-a u Sarajevu 2010. te je naglasio da je prije 10 godina Lagumdžiju nagovarao da se kandiduje za člana Predsjedništva.

“Ne možeš biti predstavnik hrvatskog naroda ako za tebe nisu glasali Hrvati, a nisu. Jednako kao što sam prije 10 i više godina, pred svjedocima, nagovarao tadašnjeg predsjednika SDP-a, gospodina Zlatka Lagumdžiju, bez figa u džepu, bez jezika u obrazu, da se on kandiduje kao kandidat SDP-a iz reda bošnjačkog naroda. Nije, jer nije imao snage. Gospodin Bećirović je imao. Ne mislim na vlastitu moralnu snagu”, kazao je.

Za napomenuti je da su odnosi Milanovića i Lagumdžije bili veoma dobri, pa tako i odnosi dva SDP-a. Lagumdžija je, govoreći u prošlogodišnjem intervjuu za Klix.ba, kazao za Milanovića da to očigledno nije čovjek kakav je bio prije nekoliko godina, ali da “nismo ni mi isti ljudi”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79