Milanović: Mislite šta hoćete ali nećete slomiti Republiku Srpsku

18.02.2020., Zagreb - Svecana ceremonija inauguracije izabranog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovica. Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Splitu da smatra dobronamjernom inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da o budućnosti BiH treba da razgovaraju zvaničnici Turske, Srbije i Hrvatske.

“Dejtonski sporazum nije propao, krši se. Mislim da su namjere da se pridržavao Dejtona. Ja ne vjerujem da je to realna inicijativa, potrebno je da je svi prihvate. Čim neko kaže da ste zločinac, ja to ne mogu promijeniti. To je laž i loše za naše odnose”, rekao je Milanović.

Dodao je da protivljenje Kine i Rusije imenovanju Christiana Schmidta može “otupiti” međunarodne napore u BiH.

“Postoji Dejton i “paradejton” koji se pretvara u vrstu paradentoze jer nije usvojen na isti način. Davale su se velike ovlasti pojedincima, konkretno Visokom predstavniku. To se sve pokušava perpetuirati, međutim ušlo se u sukobe. Ja kad sam insistirao da se u završnoj izjavi NATO summita spomene Dejtonski sporazum, s druge strane je bila ideja da se ne spominje Dejton, nego relevantni međunarodni ugovori, u tom grmu leži zec. Kad kažete tako nešto neodređeno, tu se da uklopiti svašta. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, možemo misliti što god hoćemo, ne možemo osuditi cijeli narod, to je realnost. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori, nego Dejton”, kazao je Milanović.

Također je da je obezvrijeđena osoba koja je trebala biti Visoki predstavnik i da trenutno imamo pat poziciju.

“S druge strane, ova dvojica iz Predsjedništva govore da je Hrvatska zločinačka država, toliko godina nakon rata. Kakav je to zalog, kako možeš normalno živjeti s takvim ljudima”, rekao je Milanović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79