Milanović može biti polovično zadovoljan: U deklaraciji NATO-a i Dejton, ali ne i konstitutivnost naroda

Na samitu Sjeveroatlantskog saveza (NATO) u Briselu u završnoj deklaraciji je uvršten Dejtonski mirovni sporazum kao osnov za funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

To je uslijedilo nakon protivljenja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prvobitnoj verziji dokumenta koja nije uključivala Dejtonski mirovni sporazum i konstitutivnost naroda u BiH.

– Nakon što sam, ne volim reći zaprijetio, ali nakon šest dana ignorisanja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Dejtonski sporazum kao osnov funkcionisanja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu.

Razgovarao sam jučer oko tri sata popodne sa glavnim sekretarom i to je riješeno u pola minute – što govori samo za sebe, odnosno da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u komunike Samita u pasusu o BiH uopće spomene Dejton kao osnova funkcioniranja. To je mala stvar za Samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas to je Bigfoot, Sasquatch – izjavio je Milanović.

Prema pisanju index.hr, u NATO-u su odlučili da će uvažiti dio zahtjeva Hrvatske te će se u završnom dokumentu spomenuti Dejtonski sporazum i nužnost izborne reforme u BiH, ali ne i konstitutivnost naroda.

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je jutros za HTV:

– Dejtonski sporazum spominje se u tom dokumentu, spominje se potreba reforme izbornog zakonodavstva, ali se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi. Tako da je postignuto kompromisno rješenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79