Milanović ponovo začudio javnost: Savjetovao Dodika i Čovića da ne negiraju genocid u Srebrenici

Postoje genocidi i genocidi, nisu sve žrtve iste, poruke su hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji pri tom poziva HDZ i SNSD da ne negiraju genocid, jer će ih se tako prozvati fašistima. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović odgovara da nikome ništa ne duguje zbog načina glasanja u Domu naroda kada su delegati HDZ-a bili za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida. Svako pokaže svoje lice, zaključuju Majke Srebrenice.

Ovo pitanje je Čović 2015. godine, kao tadašnji član Predsjedništva BiH uputio majkama Srebrenice:

“Možemo li imati smjelosti zamoliti da upravo ovdje nad sjenama vaših najmilijih gradimo pomirenje i obrise zajedničke budućnosti”, kazao je Dragan Čović u Srebrenici 2015.

“Dodik najmanji problem”

Šest godina poslije kao predsjedavajući Doma naroda diže ruku za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida. Na pitanje novinara zašto odgovara:

“Što se tiče mog ponašanja na Domu naroda nikom baš ništa ne dugujem? Ja se nadam da nikad više neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Jedan dobar dio, kao recimo g. Radončić, g. Izetbegović su bili nazočni kada smo razgovarali sa međunarodnim institucijama kada sam im kazao da je ovo zadnji put da sam dio procesa pomaganju BiH, a da ovakvu cijenu plaćam. Ako je to nekoga povrijedilo ja se ispričavam ali ja se nadam da više nikad nećemo biti dovedeni u poziciju da se tako okupljamo, ohrabrujemo da bi sjedili zajedno”, rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Ohrabrivanje Dodiku i Čoviću stiže iz Zagreba, ali da ne čine to što rade, jer kako kaže Milanović, opet će ih prikazati kao fašiste i naciste, a to nisu bez obzira na sve mane koje neko može imati Dodik nije najveći problem u BiH, on je najmanji problem. Pa onda govori o genocidima i događajima, kako kaže Milanović.

“Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebenici, odnosno jedan događaj koji je tako definiran. Dakle nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”, rekao je Milanović.

Izetbegović poziva Čovića da, kako kaže, ne radi stvari koje provociraju bošnjačke glasače.

“Da ste umjesto toga, recimo u ovoj situaciji koju sada imamo, kazali da će Hrvati zajedno sa ostalim patriotima braniti ovu zemlju jako bi se povećale šanse da se postigne sporazum, ovako su se te šanse degradirale”, kazao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

Poruka mira u Srebrenici

Iz Hrvatskog narodnog vijeća pozivaju HDZ da se ne svrstava na stranu onih koji veličaju ratne zločine, u Hrvatskom saboru Zeleno-lijeve koalicija pita: Kako nas nije sram stati na stranu onih koji negiraju genocid?

“Na čiju će se stranu svrstati ? Onih koji genocid opravdavaju ? Kako nas nije sram i pred nama samima ali i međunarodno biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica? I kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete i na stranu onih koji negiraju genocid”, istaknula je Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijeve koalicije u hrvatskom Saboru.

Riječi Čovića nisu bile iskrene, pokušao je obmanuti nas majke, građane ali i čitavu međunarodnu zajednicu, poručuju Majke Srebrenice. Dodaju svako pokaže svoje pravo lice, jer Srebrenica je mjesto stravičnog genocida koje, kako to i sam Čović kaza šalje mnoge poruke.

“Poruka mira cijelom svijetu. Odavde mora otići poruka da mir nema cijene”, rekao je Čović 2015. godine u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79