Milanović poručio da je građanska BiH “podvala”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je izjavio da je zabrinut zbog otpora pojedinih država da se u deklaraciji NATO-a o Bosni i Hercegovini spomene Dejtonski mirovni sporazum. Poručio je da je građanska Bosna i Hercegovina “podvala”.

Ocijenio je da će se morati preispitati otkud taj otpor.

“Zadovoljan sam i zabrinut jer to što se događalo s komunikeom u onom dijelu, koji je nama interesantan, nije normalno. Morat ćemo ispitati šta tačno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, nemali broj država sabotira, otvoreno opstruira, onemogućava da se u pasusu o Bosne i Hercegovini uopće spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno”, rekao je Milanović.

Tvrdi da nije reagovao, sadržaj deklaracije bi bio drugačiji. Tom prilikom je naglasio da je građanska Bosna i Hercegovina “podvala”.

“Da to nisam napravio, imali bismo deklaraciju koju kao da je pisao neki korifej, zagovornik tzv. građanske Bosne i Hercegovine, što zvuči jako plemenito, ali u stvari podvala”, potcrtao je hrvatski predsjednik.

Pozvao je diplomatiju svoje zemlje da utvrdi zašto pojedine države članice NATO-a imaju otpor prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Uvjerava da ne dovodi u pitanje Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu državu.

“Ovo me upućuje na jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s Bosnom i Hercegovinom. E tu će se Hrvatska pitati, pitat će se i bosanski Srbi koji nisu bili naši saveznici u ratu, bili su neprijatelji. Bošnjaci su ipak bili saveznici u najvećem dijelu vremena. Ono što mene zanima u Bosni i Hercegovini, cjelovitoj, neokrnjenoj, jedinstvenoj i to nikada ne dovodim u pitanje, jest sudbina i temeljna državna glasačka i građanska prava bosanskohercegovačkih Hrvata, koji su skoro svi hrvatski državljani. Važno je da se Dejton spomene, zato što u protivnom nema Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sad dolazimo na pitanje je li to važno – meni jest”, istakao je.

Milanović je poručio da, kako je kazao, pola miliona Hrvata treba ostati živjeti u Bosni i Hercegovini, a ne u Hrvatskoj do Drine ili do Čitluka. Također tvrdi da je na marginama samita NATO-a razgovarao sa svim državnim čelnicima, a među njima je samo spomenuo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, prenose hrvatski mediji.
Gordan Grlić Radman demantovao Milanovića

Podsjećamo, ranije danas je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman negirao Milanovićevu izjavu da je nakon njegove intervencije izmijenjen sadržaj deklaracije NATO-a. Prema njegovim riječima, generalni sekretar ove vojne alijanse Jens Stoltenberg je zvao da bi se spriječila “međunarodna blamaža”.

Kako je kazao, sadržaj je izmijenjen zajedničkim tijelom kojeg su činili predstavnici vlade i ureda predsjednika Hrvatske. Prije toga je Milanović potcrtao da je pitanje sadržaja riješio “u pola minute razgovora” sa Stoltenbergom piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79