Milanović u UN-u: “Izborne reforme u BiH odavno kasne i hitno su potrebne”

“Više nego ikad važno je jačati multilateralizam”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na početku svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

“Odgovornost nas, svjetskih čelnika, jest direktno se boriti protiv ovih lažnih narativa kako bi se povratilo povjerenje ljudi i kako bi im se dala nada. Pandemija Covida-19 historijski je test za naš naraštaj. Način na koji danas odgovorimo, pojedinačno i kolektivno, uvelike će oblikovati svijet naraštaja koji dolaze”, izjavio je on.

Utvrđeni interes Hrvatske je blagostanje Zapadnog Balkana, naglasio je Milanović.

“Stabilnost, funkcionalnost i uspjeh te regije mnogo nam znače. Zbog toga je Hrvatska jedan od najsnažnijih zagovornika perspektive članstva u EU za zemlje regije. Ispunjavanje jasno utvrđenih kriterija, provedba reformi i postizanje opipljivih rezultata i dalje su ključni uvjeti za članstvo u EU. No, povrh toga, put do članstva služi postizanju viših standarda kojima tamošnji narodi teže”, kazao je.

Naglasio je da demokratska transformacija i vladavina prava su pritom ključni.

“BiH, kako bi krenula naprijed, treba okvir koji se temelji na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavništva. Koncept konstitutivnog naroda često je pogrešno predstavljen kao prepreka jednakim pravima svih građana. Reforme u BiH su nasušno potrebne.

Željeli bismo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao zemlju mira, stabilnosti i blagostanja koja čvrsto napreduje na putu prema članstvu u EU; zemlju u kojoj su u potpunosti zajamčeni ravnopravnost njezina tri konstitutivna naroda i prava svih njezinih građana”, kazao je Milanović.

Upozorio je da izborne reforme u BiH odavno kasne i hitno su potrebne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79