Milanović: Uz narod smo Turske i Sirije, osjetljivi smo na takve stvari

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je danas izraze saučešća Turskoj i Siriji zbog stradanja velikog broja ljudi u katastrofalnim potresima koji su pogodili te dvije države, saopćeno je iz Ureda predsjednika.

  • Izražavam duboko saučešće narodu Turske i narodu Sirije za žrtve strašnog zemljotresa. Hrvatska je na to još uvijek osjetljiva i sama se trese jer smo nedavno, za naše uslove, imali velike zemljotrese, stoljetne potrese – izjavio je Milanović nakon susreta s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem, na čiji poziv boravi u službenom posjetu Egiptu, navodi se u saopćenju.

Razoran zemljotres koji je danas pogodio južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju usmrtio je najmanje 1700 i ozlijedio više hiljada ljudi, a mnogi su ostali zarobljeni u ruševinama.

Potres magnitude 7.8 stupnjeva po Richteru bio je najgori koji je pogodio Tursku ovog stoljeća. Nakon prvog potresa u ranim poslijepodnevnim satima uslijedio je još jedan jaki potres magnitude 7.7, a u međuvremenu se dogodio niz slabijih potresa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79