Milanović: Zahtjev BiH je sabotaža i trovanje odnosa dvije države

Zoran Milanović je, govoreći o zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hrvatskoj da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, rekao da je riječ o sabotaži i trovanju odnosa dvije države.

Upozorio je u nedjelju i da je zaključak o nesuradnji u postupku protiv hrvatskih vojnih zapovjednika koji je donijet prije šest godina, još uvijek na snazi, prenose hrvatski mediji.

“Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi”, rekao je danas predsjednik Milanović u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi “hoćemo li surađivati ili nećemo”, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković.

“To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže. Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet”, rekao je Milanović.

Jučer je Hrvatska potvrdila da je zaprimila ovaj zahtjev iz Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na procesuiranje onih koji su učestvovali u operaciji Bljesak. Na optužnici su Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79