Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a.

Berbića je optužnica teretila da je 29. augusta 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Tokom boravka u Siriji, prema Tužilaštvu, Berbić je snimljen za propagandne ISIL-ove videosnimke.

– Nakon više godina provedenih u strukturama takozvanog ISIL-a, početkom 2019. prilikom sloma ove terorističke organizacije zarobljen je od starne kurdskih snaga te koncem 2019. deportovan u BiH, gdje se nalazi u pritvoru – saopćeno je ranije iz Državnog tužilaštva.

Berbić nije prisustvovao izricanju prvostepene presude iz medicinskih razloga, kako je objasnila sutkinja Džemila Begović.

On je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u decembru 2019. izručeni iz Sirije zbog sumnje da su tamo ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79