Milatović: Ove ili sljedeće godine ću posjetiti Srebrenicu

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da će se posavjetovati sa svojim timom da li će ove ili sljedeće godine ići u Srebrenicu.

On je to kazao na otvaranju SEE/DEM samita koji se u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta (IRI) održava u Budvi.

Poručio je da je istog stava kao i ranije, tj. da je njegova pozicija o Srebrenici vrlo jasna i da osuđuje sve zločine koji su se dogodili u prošlosti.

– Međunarodni sud je bio vrlo jasan i on je negdje individualizovao genocid koji se dogodio u Srebrenici. Moja pozicija je tu vrlo jasna, crnogorski parlament je, također, usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Važno je da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila veoma teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala zločin koji se dogodio u Pivi, odnosno u Velici. To su sve stvari koje jasno osuđujem – poručio je Milatović prošlog mjeseca za Al Jazeera Balkans.

On je tada istakao da će mu saradnja sa zemljama regije biti u vrhu liste prioriteta tokom petogodišnjeg mandata na toj dužnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79