Milena ukopana u muslimanskom haremu: Efendija Adis organizirao sahranu

Živimo na ovom parčetu kugle zemaljske kao smrtna i prolazna bića. Zar nije važno da živimo kao dobri ljudi? Zar nije lakše da poštujemo jedni druge i prihvatamo različitosti među nama kao bogatstvo Božijeg stvaranja?

Piše: Fatima Veladžić, Värnamo

“24. septembra 2021. godine, petak, bio je sunčan i naizgled sasvim običan dan u malom gradiću Gislaved u Švedskoj. Ali tog dana će se desiti nešto što se nije desilo do tada u Švedskoj ili u nekom od džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

Tog dana je u gradskom greblju u Gislavedu ukopana pokojna Milena Radaslić. Ukopana je u gradskom greblju, ali u dijelu koji je predviđen za muslimane Gislaveda. Ništa u tome ne bi bilo čudno da je Milena bila muslimanka.

Pokojna Milena nije bila muslimanka, odnosno nije se nikada izjašnjavala kao pripadnica neke religije ili vjeroispovijesti. Bila je aktivan i redovan član Bosanskog kluba (BH udruženja) u Gislavedu, član Bosanskohercegovačkog saveza žena u Švedskoj, ali i redovan član džamije i džemata Gislaved, odnosno Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Svojim članstvom u džamiji i džematu Gislaved željela je pokazati poštovanje prema ovoj instituciji kojoj članstvom pripada i njen muž Atif. Bila je zaista dobra osoba i uvijek puna poštovanja prema drugima.

Kada je efendija Adis Baručić čuo da je Milena umrla odmah se stavio na raspolaganje porodici da organizira i vodi posljednji ispraćaj i sahranu pokojnoj Mileni.

Hafiz Adis ef. Baručić, imam džamije u Gislavedu, pokazao je svima da biti dobar musliman, biti dobar čovjek, ali i biti dobar vođa jedne zajednice znači poštovati druge ljude. Sve vrijeme je bio koordinator i kontakt osoba za Pogrebnu službu, porodicu, Bosanski klub i sve druge strane koje su bile potrebne u organizaciji sahrane za pokojnu Milenu, jer je Milena umrla u Tuzli (Bosna i Hercegovina), a u skladu sa njenom željom organiziran je prevoz tijela u Gislaved (Švedska) i ukop u muslimanskom dijelu gradskog greblja u Gislavedu. Efendija Adis je, kao u slučaju svake druge dženaze, organizirao sve detalje, objavio sve informacije na službenoj stranici džemata Gislaved, a koliko je pazio na detalje govori činjenica da je pazio u kojoj boji će biti izrađena smrtovnica (obavijest) ili oznaka za grobu (bašluk).

U toku ispraćaja i sahrane na kojoj su bili prisutni članovi porodice, prijatelji, članovi džemata Gislaved i Bosanskog kluba u Gislavedu, ali i ostali građani malog gradića Gislaved različitih nacionalnosti i različitih religija prisutnima se obratio predstavnik Bosanskog kluba iz Gislaveda, član porodice pokojne Milene, ali i efendija Adis, efendija širokih vidika i otvorenog uma, koji je prisutnima u svojoj poruci poručio sljedeće:

‘Poštovani,

Kao imam džamije u kojoj je Milena bila član, iako nije dijelila islamsku vjeru s nama, imam ljudsku i moralnu obavezu da vam se obratim i uputim poruku. Svojim članstvom u našoj džamiji, ali i načinom svog ponašanja i života Milena je iskazala poštovanje prema meni kao imamu, prema džamiji kao mjestu okupljanja i molitve, ali i prema islamu kao religiji.

Smatrao sam, od onog trenutka kada sam čuo da je Milena umrla, da trebam preuzeti na sebe obavezu organizacije njenog ispraćaja i sahrane, da ona ne zaslužuje ništa manje od mene i od nas; nego ljudsko poštovanje koje je i sama uvijek davala drugima.

Poštuj druge i drugi će tebe poštovati.

Kao imam, kao musliman, ali i kao čovjek, želim svima poručiti da meni i svima nama životna vodilja može i treba biti poruka iz Kur’ana:
O ljudi, mi smo vas od jednog čovjeka i jedne žene stvorili i u narode i nacije vas podijelili; da biste se upoznavali …

Zar svi nismo djeca Ademova? Zar svi nismo djeca Havina?

Živimo na ovom parčetu kugle zemaljske kao smrtna i prolazna bića. Zar nije važno da živimo kao dobri ljudi? Zar nije lakše da poštujemo jedni druge i prihvatamo različitosti među nama kao bogatstvo Božijeg stvaranja?
Poštuj druge i drugi će tebe poštovati.’

Hvala ti Milena što si bila tako lijepa i dobra osoba i hvala tebi efendija na ljudskosti, hvala vam što ste nas podsjetili da je biti dobar čovjek naš zajednički zadatak za svaki novi dan.”, napisala je Fatima Veladžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79