Milioner sa političkom podrškom: Ko je Amir Gross Kabiri koji prijeti gradonačelnici Sarajeva?

Amir Gross Kabiri, Izraelac koji je prije dvije godine preselio u Mostar, u žižu bh. javnosti došao je nakon prijetnji koje je uputio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

Kabiri je vlasnik mostarskog Aluminija, a sportskoj javnosti u BiH je poznat kao bivši vlasnik nogometnog tima Hapoel Tel Aviv i trenutno najveći pokrovitelj HŠK Zrinjski Mostar, ali i najbolje bh. plivačice Lane Pudar.

Predsjednik Uprave Zrinjskog Denis Lasić i dopredsjednik Danko Šulenta su mu predložili da bude član Uprave kao i dopredsjednik kluba, što je Kabiri prihvatio.

Težak je stotine miliona KM, a prema nekim izvorima, njegova imovina vrijedna je milijardu KM.

Ko je zapravo Amir Gross Kabiri?

Kabiri je rođen 29. avgusta 1980. Pohađao je srednju školu Ironi Daled u Tel Avivu, Izrael od 1992. do 1998., gdje je diplomirao poslovnu administraciju i menadžersku ekonomiju.

Prema Wikipediji, Amir Gross Kabiri je poslovni čovjek, filantrop, industrijalac, izdavač i kolekcionar umjetnina. Predsjednik je M.T. Abraham Group, izvršni direktor i osnivač Aluminij Industries, a najpoznatiji je kao vlasnik The Art Newspaper Israel.

Predsjednik je kompanije M. T. Abraham Group, predsjednik Privredne komore Države Izrael u Mostaru i Židovske općine Mostar.

Kabiri dolazi iz bogate porodice koja decenijama ima poslove u Izraelu i cijelom svijetu. Imaju grupaciju, fondaciju…

U jednom od rijetkih intervjua koje je dao za bh. medije, hvalio je podršku vlasti, posebno Vlade FBiH, a neki ga vežu uz Dragana Čovića.

Mnogo je poveznica između njih dvojice, a u javnosti se špekuliše da ga upravo Čović štiti od odgovornosti zbog prijetnji gradonačelnici glavnog grada BiH.

“U posljednje 4 godine prepoznao sam nekoliko istinskih vođa koji mogu voditi ovu zemlju, Dragan Čović je jedan od njih. On je iskusan, mudar, liberalan i proeuropski orijentiran. To je ono što je za mene, kao investitora, najvažnije da mogu donijeti odluku o daljnjim ulaganjima, stabilnom političkom okruženju”, rekao je Kabiri za Dragana Čovića.

 

U Bosnu i Hercegovinu je došao početkom 2020. godine kada je dao ponudu za posrnuli mostarski Aluminij.

Aluminij je bio dužan najmanje 440 miliona KM, a navodno je Kabiri dao ponudu Vladi FBiH da na lizing iznajmi Aluminij.

Vlada FBiH je pristala na uslove i dugove više niko ne spominje.

Prema nekim informacijama, Kabiri je dobio državljanstvo BiH kako bi mogao biti predsjednik Židovske općine Mostar, vjerske organizacije građana BiH. Kako bi bio u njoj, morao je postati građanin BiH.

Pored silnih miliona, iza njega stoji snažna politička podrška koja mu omogućuje da nekažnjeno prijeti visokim dužnosnicima u BiH.

Podsjetimo, gradonačelnica Karić dobila je pojačanu policijsku zaštitu nakon prijetnji Amira Gross Kabirija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79