Milioni djece propustili redovne vakcine zbog pandemije koronavirusa

Oko 23 miliona djece propustilo je prošle godine zbog pandemije koronavirusa rutinsku vakcinaciju protiv dječjih bolesti, uključujući difteriju, tetanus i hripavac, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

To je 3.7 miliona djece više koja su propustila redovnu vakcinaciju nego 2019., ističu WHO i UNICEF. Podaci pokazuju da je pad broja vakcinisane djece prisutan u većini zemalja u svijetu.

Do 17 miliona djece nije primilo niti jednu vakcinu protiv dječjih bolesti, a većinom se radi o djeci koja žive u područjima zahvaćenim sukobima te siromašnim četvrtima i zabačenim mjestima, gdje je i inače pristup osnovnoj zdravstvenoj njezi uveliko ograničen. Roditelji su se često susreli sa zatvorenim ambulantama ili nisu vodili djecu na vakcinisanje u strahu od zaraze.

Vakcinisanje djece je posebno odgođeno ili otežano u zemljama jugoistočne Azije i istočnog Sredozemlja. I dok se zemlje trude nabaviti vakcine protiv korone, s ostalim vakcinama je stanje još gore te su djeca izložena riziku da se zaraze bolestima koje se mogu spriječiti, poput dječje paralize, ospica ili meningitisa, upozorio je direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79