Milioni KM: Je li bilo isplatnije kupiti elektronske narukvice za praćenje osuđenika ili iznajmiti?

Mnoštvo je zamjerki u reviziji finansijskog izvještaja Federalnog ministarstva pravde (ministar Mato Jozić) za prošlu godinu, a jedna od njih je cijena iznajmljivanja softvera i elektronskih narukvica za praćenje osuđenika, koja će građane Federacije Bosne i Hercegovine za tri godine koštati više od pet miliona KM.

Riječ je o cirka 197 narukvica, a dnevno jedna košta 23,38 KM, odnosno trogodišnje iznajmljivanje samo jedne košta više od 25 hiljada KM! Zbog svega federalni revizori sugerišu preispitivanje ekonomske opravdanosti njihovog iznajmljivanja u odnosu na kupovinu.

Tenderska dokumentacija nije u skladu sa zakonom

Revizori upozoravaju i da tenderska dokumentacija u otvorenom postupku za nabavku usluga iznajmljivanja softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba, tehničke podrške pri elektronskom nadzoru, procijenjene vrijednosti od 5.098.860 KM, nije sačinjena u skladu sa članom 53. Zakona o javnim nabavkama jer ne sadrži sve informacije neophodne za pripremu ponuda na stvarno konkurentskoj osnovi.

– Smatramo da je tenderskom dokumentacijom bilo potrebno jasnije i preciznije navesti rok izvršavanja usluge, kao jednog od obaveznih elemenata tenderske dokumentacije. Također, napominjemo da je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Ministarstvo bilo dužno osigurati aktivnu konkurenciju u cilju najučinkovitijeg korištenja javnih sredstava. Prema Izvještaju o preuzimanju tenderske dokumentacije od ponuđača, tendersku dokumentaciju preuzelo je 26 subjekata, od čega je najveći broj potencijalnih ponuđača. Ponudu je dostavio samo jedan ponuđač. Konstatujemo da tenderska dokumentacija nije sačinjena u skladu s članom 53. Zakona o javnim nabavkama, odnosno nije sačinjena na način da pruža potpune informacije uvjetima ugovora, koji su ponuđačima bitni za pripremu ponuda na stvarno konkurentskoj osnovi – navode revizori.

Sporazum vrijedan više od pet miliona KM

– S ponuđačem koji je dostavio ponudu zaključen je okvirni sporazum na tri godine u vrijednosti od 5.005.845 KM, za 215.000 dana (cca 197 narukvica). Zaključenim ugovorom utvrđena je jedinična cijena za usluge iznajmljivanja softvera i elektronskih narukvica u iznosu od 23,28 KM dnevno za svaku narukvicu. Imajući u vidu da trošak iznajmljivanja jedne elektronske narukvice za trogodišnji period iznosi 25.495 KM, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti iznajmljivanja ovih narukvica u odnosu na njihovu kupovinu – navodi se u revizorskom izvještaju i dodaje:

– Preporučujemo da se izvrši ispitivanje tržišta i analiza ekonomske opravdanosti kupovine elektronskih narukvica, uzimajući u obzir visinu godišnjih izdvajanja iz budžetskih sredstava za njihovo iznajmljivanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79