Miljanoviću uslovna kazna za utaju skoro 73.000 KM poreza

Goranu Miljanoviću optuženom za poresku utaju skoro 73.000 KM Sud BiH je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, izrekao dvije godine zatvorske kazne, koja neće biti izvršena ako u roku od četiri godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Od Miljanovića se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 72.988 KM, a ukoliko je u određenom roku ne vrati Sud će uslovnu presudu odmah opozvati i optuženog uputiti na izdržavanje kazne zatvora. Optuženi je obavezan da nadoknadi troškove krivičnog postupka o čijem će iznosu Sud odlučiti posebnim rješenjem nakon što pribavi potrebne podatke, saopšteno je iz Suda BiH.

Miljanović je optužen da je tokom aprila, maja, juna i novembra 2011. godine, kao direktor i odgovorno lice za zastupanje trgovačkog preduzeća “Mak komerc” Doboj, ostvario oporezivi promet bez PDV-a od ukupno 429.341 KM koji nije evidentirao u poslovnim knjigama.

On ovaj iznos nije prijavio ni Upravi za indirektno oporezivanje posredstvom prijava samooporezivanja, niti platio porez na dodatu vrijednost po osnovu prodaje stambeno-poslovnih jedinica od ukupno 72.988 KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79