Milo Đukanović: Misija Srpske pravoslavne crkve je ”Velika Srbija”

Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu ”Velike Srbije”. Dakle, sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor ”Velike Srbije” i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija – rekao je za N1 Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, u emisiji ”Pressing”.

Patrijarh Irinej je kazao da Milo Đukanović radio ono “što nisu ni Turci ni komunisti, da atakuje na crkvenu imovinu i poručuje mu: ‘Poturica je gori od Turčina’.” Kako je to doživio, kao uvredu ili?

Irinej o Đukanoviću: Srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina

– Uvredu možete doživjeti od čovjeka čiji intelektualni potencijal respektujete. Komentarisao sam ranije izjave patrijarha Irineja i zadržat ću samo kratku opasku: Pišite mu pamet. Šta da odgovorite ovome? To je čovjek koji je nedavno izjavio da su Srbi u Crnoj Gori u gorem položaju nego što su bili u vrijeme Pavelićeve Hrvatske, da je položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve nepovoljniji nego ikada u historiji.

U duhu onoga što je kontinuirano djelovanje Srpske pravoslavne crkve i njihovo poimanje crnogorskog nacionalnog identiteta da Crnogorci ne postoje kao nacija, ne postoji Crnogorska pravoslavna crkva, da nema crnogorskog identiteta, da je nezavisna Crna Gora prolazna tvorevina i rezultat eto nekih nezrelih ljudi koji su se poigravali, ali će vremenom doći sve na svoje jer je to u skladu s njihovim osnovnim načelom – a to je da su državne prolazna, a crkva je starija od svih. Crkva je ta koja upravlja procesima, danas Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu ”Velike Srbije”. Dakle, sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor ”Velike Srbije” i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija, a to je kada državne politike naprave grešku, a po njima je nezavisnost Crne Gore greška, greška Srbije, koja je to dozvolila, tu je crkva da to vremenom ispravi – izjavio je Đukanović.

Kakva je uloga mitropolita Amfilohija u tom procesu?

– Onakva kakva može biti uloga čovjeka koji se nalazi na važnom mjestu u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve, čija je matrica djelovanja kako sam je opisao. Manje je vjerska nego politička organizacija. Bavi se više političkim nego vjerskim pitanjima. On ima ulogu, dosta je tokom perioda doprinio jačanju Srpske pravoslavne crkve – kazao je i dodao:

– Bilo je tu i svijetlih trenutaka. Podržao je demokratske promjene u Srbiji, otklonio je crnogorske državne politike od Miloševićeve politike. Bio je suzdržane pozicije uoči referenduma 2006. godine, mada znam da je njegov stav duboko protiv nezavisnosti Crne Gore. Nakon toga se kontinuirano ispoljavala njegova misija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Opozicija u Crnoj Gori poručuje kako će kada dođe na vlast preispitati državno-pravni status Crne Gore, da će tražiti poništenje pristupanja NATO-u, poništenje priznanja Kosova…

– Rezultat toga su kontinuirani porazi. Opozicija koju opisujete kao drugi faktor otpora nezavisnosti Crne Gore i euroatlantskoj budućnosti – to su razlozi zbog čega je crnogorska opozicija postojano i nepokolebljivo protiv Crne Gore. Odgovor javnosti je jasan, oni su 30 godina opozicija. Pokušavaju da se ispomognu na neregularan način, sa Srpskom pravoslavnom crkvom i inostranim adresama. Služit će se stranim državama, ponose se time, da služe srpskim i ruskim interesima protiv interesa Crne Gore – rekao je Đukanović za N1.

Mitropolit Mihailo o izjavama Irineja: Iz kontejnera može svašta da izlazi!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79