Milo Đukanović odlučio, poznat datum održavanja izbora

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon jučerašnje odluke o raspuštanju parlamenta, danas je raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun, a zastupnici parlamentarne većine uputili su istodobno zahtjev za ocjenom ustavnosti odluke o raspuštanju.

Đukanović je još u četvrtak raspustio parlament nakon što je istekao rok od 90 dana koji je mandatar Miodrag Lekić imao za formiranje vlade, do kojeg nije uspio dobiti potrebnu potporu.

“Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare, istaknuvši kako je uvjeren da je najbolje rješenje političke krize skraćenje mandata parlamentu i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

“Kao predsjednik svih građana ustrajno sam se držao Ustava, vrlo pažljivo vodeći računa da vršenjem svoje nadležnosti ničim ne doprinesem spomenutoj političkoj i institucionalnoj krizi”, rekao je Đukanović istaknuvši da su izvanredni parlamentarni izbori najbolji način da se ta kriza riješi.

On je podsjetio da je glasovima 50 zastupnika u avgustu prošle godine, vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje. Đukanović je podsjetio da Miodrag Lekić, iako je je dobio mandat na osnovi neustavnog zakona, kako je utvrdila i Venecijanska komisija, nije uspio za 90 dana formirati vladu.

“Na taj način stvorila se jasna osnova da na osnovi člana 92 stava 3 i norme više snage od zakonske, a s istom posljedicom, donesem Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, što sam jučer i učinio”, rekao je Đukanović zakazujući izbore za 11. jun.

 

Zastupnici parlamentarne većine u crnogorskom parlamentu, predvođene prosrpskim Demokratskim frontom Andrije Mandića i građanski orijeniranom Ujedinjenom reformskom akcijom premijera Dritana Abazovića predali su u petak Ustavnom sudu Crne Gore prijedlog za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju skupštine, koji je donio predsjednik Milo Đukanović.

Da bi odluka predsjednika da donese Ukaz o raspuštanju Skupštine bila potpuno usklađena sa Ustavom, navodi se iz kabineta predsjednice parlamenta Danijele Đurović, neophodno je bilo da predsjednik predloži mandatara za sastav nove vlade.

Ukupno 41 zastupnik traži od ustavnog suda da donese privremenu mjeru kojom će suspendirati odluku Đukanovića do izbora novog predsjednika Crne Gore na izborima u nedjelju.

Preko pola miliona stanovnika Crne Gore u nedjelju bi trebali izaći na birališta i glasati za jednog od sedam kandidata na predsjedničkim izborima, među kojim je i aktualni predsjednik.

Na predsjedničkim izborima u nedjelju pored Đukanovića, kandidati su i čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, te influencer Jovan Radulović.

Mediji podsjećaju da se Crna Gora nalazi u političkoj krizi od avgusta prošle godine kada je vlada Dritana Abazovića izgubila podršku Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog čega se našao na meti optužbi da je crnogorsko kulturno-povijesno naslijeđe prepisao Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79