Milorad Dodik je “Tigar bez zuba”: Ovo je njegova očajna politika

Politika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika iz dana u dan izgleda sve otužnije.

Piše: Faruk Vele

U sudaru sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i sve širom međunarodnom izolacijom zbog pristajanja uz politiku Moskve, ali i straha da u okolnostima međunarodnih odnosa nastavi svoju secesionističku, zapaljivu politiku, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podvijenog repa baulja između nedosljednosti i retorike koja bi mu, kao, trebala priskrbiti nove glasove.
Od Moskve do Beograda

U tom smislu valja razumijevati i njegov današnji zahtjev za ostavkom Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, između ostalog jer “iznosi svoje privatne stavove”, što je, po Dodiku, “krah institucionalnog sistema BiH”.

Kako kaže, Džaferović je prekršio odredbe ćlana 6. Poslovnika o radu kao i, navodno, Ustav BiH, koji kaže da predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo BiH, a ne sam sebe ili “politike koje zagovara”.

“Predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo, a ne sebe. Džaferović odlazi na međunarodne skupove i iznosi svoje stavove i zato sam tražio njegovu ostavku…Ako on ne podnese ostavku do sljedeće sjednice, ja ću pokrenuti njegovu smjenu. Ja sam zatražio ostavku iz razumljivih razloga”, tvrdi Dodik, objašnjavajući da su Džaferovićevi potezi “unilateralni”.

Zahtjev za smjenu Džaferovića, naravno, može biti legitiman, ali kada to čini čovjek koji ne samo da nikada nije tražio saglasnost za bezbrojna putovanja na potezu od Moskve do Beograda i dalje, već godinama minira institucije države, onda je to slika jedne moralno kompromitirane i poražene politike.

Kada je i od koga Dodik tražio suglasnost za posjetu ili učešće na nekom skupu? A na gotovo svakom je govorio i radio protiv države BiH koja ga, jadna, još plaća.
Susreti sa Orbanom

Naime, još uvijek nije jasno u kom svojstvu je Dodik u junu 2019. otputovao u Mađarsku gdje je po onoj “ja tebi vojvodo, ti meni serdare” primao priznanja ikone desničarske Evrope Viktora Orbana, te uzvraćao slatkim komplimentima. Je li tada tražio saglasnost i od koga?
Tegeltija može, Zvizdić ne

Dodik je nekoliko mjeseci prije posjete spomenute Orbanu uputio pismo tadašnjoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, domaćinima susreta u Berlinu 29. aprila 2019., u kojem ističe nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH pozvan tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizira i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH”, pisao je tada Dodik.

Tri godine kasnije Dodik šalje Zorana Tegeltiju, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da pokuša “proigrati” u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Kada je Džaferović to državnički zaustavio svojim pojavljivanjem na sjednici VS UN-a – Dodik je zatražio njegovu ostavku!? Nije li to potpuni politički krah? Je li zahtjev za ostavkom tek izraz očaja?
Dodikovi strahovi

Pritom, Tegeltija nakon susreta sa zvaničnicima Bijele kuće i State Departmenta zakaže telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH, potpirujući Dodikove strahove da se lider “klana iz Mrkonjić Grada” neće zadovoljiti ulogom “atletskog zeca”. Štaviše, strahuje da “Ameri” možda nastavljaju da traže funkcionera koji će zamijeniti istrošenog političara iz Laktaša.

Što bi rekao drug Lenjin, čuvaj se fakina iz svojih redova!

Ko je danas uz Dodika osim Ambasade Rusije u Sarajevu i lidera HDZBiH Dragana Čovića? Dok strahovi od narednog poteza njegovih najbližih saradnika postaju sve izraženiji, Dodik je sve manje siguran i da ga Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nije pustio “niz vodu” piše RadioSarajevo.

Nekada je Dodik pjevao “ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”. Danas je pak mnogo bliže jednom drugom hitu omiljenog mu Južnog vetra:

Izdali me prijatelji, izdao me brat.

Pa, uzdravlje, Milorade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79