Milorad Dodik: “Problem su naše snage, a nije novo formiranje Zelenih beretki i manifestacija u Bužimu?”

U kasarni Kozara u Banjaluci organiziran je prijem povodom Božića, u organizaciji zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića i Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH.

Osim Okolića, medijima se obratio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Veoma je važno da ostanemo posvećeni obilježavanju Božića i zahvalan sam komandi, oficirima na posvećenosti i važnu dimenziju koju vidimo za očuvanje tradicije vezano za RS i vojsku RS.

Oni obavljaju odgovorne poslove i dok je ovakva konfiguracija važno je da postoji naša komponenta i ja sam zahvalan generalima i svim ljudima koji nas predstavljaju, na jednoj izdržljivosti koja se dovodi do krajnjih granica”, kazao je Dodik na početku obraćanja.

Dodik je kazao da su odnosi poremećeni jer je ministar ranije neovlašteno prekinuo vježbu koja je bila zakazana.

“Odnosi su poremećeni, samom činjenicom da je ministar neovlašteno prekinuo vježbu koja je bila zakazana, mi smatramo da je to urađeno tendenciozno i smatramo da se ti odnosi neće popraviti dok se stvari ne dovedu u red. Mi ostajemo posvećeni agendi koju je usvojila NSRS i kretat ćemo se u okviru te agende.

Vi znate da je to niz mjera koje smo donijeli. Mi ne želimo nikakvu problematizaciju, naša politika je politika poštivanja slova Ustava BiH, mi ne osjećamo ništa dobro od onoga što se do sada zvalo reformama. To je bilo na štetu ili se sve stavljalo u fokus da se degradiraju interesi srpskog naroda u okviru te strukture“.

“Mi ćemo nastaviti da idemo svojim putam, naravno poštivanjem Ustava. Nijedan vojnik, nijedan podoficir, nijedan general, ni ja nemamo u glavi nikakav plan bilo šta što bi moglo da destabilizuje ili učini da se upotrijebi vojska kao oružana sila. Ona mora ostati u kasaranama. Ovo su politički procesi i samo politički procesi mogu riješiti ovaj problem”, poručio je Dodik.

Dodik je kazao da u BiH nikada nije bilo dobro kada su pripadnici jednog naroda pokušavali da kažnjavaju drugi.

“BiH nikada nije bilo dobro kada su pripadnici jednog naroda pokušavali da kažnjavaju drugi. Ja sam pozvao generale i ja sam član Predsjedništva i imam pravo da pozovem, a koji bi se muslimanski general ne bi odazvao Džaferovićevom pozivu? Ljudi nisu ništa odgovorni niti krivi, to je pokušaj samo da se drže neke tenzije. Neće se ništa desiti, mislim da bilo kakve procedure koje provode imaju dnevno-politički karakter kao i prošle godine“, kaže Dodik.

Na pitanje o bisti u čast Milana Tepića koja je podignuta u Banjaluci, kazao je:

“Milan Tepić je heroj srpskog naroda, to se desilo u Banjaluci nije na bilo kojem drugom prostoru. To je odavanje pošte, mi ne sporimo bilo kojem drugom narodu da to čini. Tepić u kolektivnom pamćenju srpskog naroda ima veoma značajno mjesto”.

Dodik je ponovio da će 9. januar ostati Dan RS, šta god ko mislio.

“Deveti januar ostaje Dan RS, šta god oni mislili. Nema slučaja da je bilo koja institucija zabranila jednom narodu da obilježava svoj praznik. Sve je izvan prava i izvan Ustava BiH. Deset i više godina se obilježavao Dan republike dok Bakir Izetbegović nije zatražio da se preispita i sada mi treba da mi to prihvatimo?

Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi, činjenica da je to tražio Bakir Izetbegović. Naravno da nećemo prihvatiti, nikoga živog ne vrijeđa. Ko je povrijeđen? Onaj ko je povrijeđen neka ne gleda televiziju tog dana. Koga smo povrijedili? Ne može BiH koju on hoće, BiH samo može da bude dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

“Favorizuje se nešto, kažu nam da kada regularne policijske snage izlaze na ulicu koje svaki dan izlaze na ulicu, a onda je to problem, a nije naoružavanje ili novo formiranje Zelenih beretki ili ta manifestacija u Bužimu? To ne izaziva nikakvu reakciju, ali to smo već navikli.

Mi imamo sigurno okruženje u RS i zaštitit ćemo svakog građanina bio Srbin ili Bošnjak u RS. Odbacujem sve one događaje koji su se desili ovih dana, policija je poduzela mjere i oni su predani u postupanje zakonskom procedurom. Da li će to u Bužimu raditi, ja nemam pojma.

Ali ja imam svojih zaključaka, a to je da naravno ne postoji ravnopravnost. Oni žele od regularnih policiusjkih snaga da naprave čudo, a od ovih paravojnih to im je kao pristojno“, kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79