Milorad Dodik: U BiH neće biti rata, stalo mi je do mira

Političkom snagom koju imamo delegacija Srba u Domu naroda FBiH prvi put je popunjena nakon Dejtona, tvrdi lider SNSD-a.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, smatra da BiH ne može funkcionirati i biti uspješna zbog težnje Bošnjaka za majorizacijom te da je to jasno i Evropljanima.

– U Federaciji BiH to već pokušavaju raditi s Hrvatima, a onda bi to radili sa Srbima zalažući se za priču o građanskom uređenju u zemlji koja ima Ustav koji kaže da se ona sastoji od dva entiteta i tri naroda – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je ocijenio kako se u BiH živi neki virtuelni život koji podrazumijeva građansko uređenje kojeg uopće nema u političkom sistemu i sistemu vlasti.

On je istakao kako je u FBiH srpski narod potpuno ponižen i devastiran.

– Političkom snagom koju imamo delegacija Srba u Domu naroda FBiH prvi put je popunjena nakon Dejtona – istakao je Dodik.

Tvrdi kako nije provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” od prije deset godina, jer je problem u FBiH.

– U RS je u vezi s tim pitanjem postignut konsenzus. Republika Srpska je nastavila i dalje birati člana Predsjedništva na neposrednim izborima. Spremni smo da kažemo, ne bira srpskog člana, već jednog člana Predsjedništva da bismo se prilagodili toj farsi – rekao je Dodik.

Smatra da se u Predsjedništvu BiH bori za interese RS i srpskog naroda i da tamo nije nikoga povrijedio od Bošnjaka i Hrvata.

– U BiH neće biti rata. Stalo mi je do mira, razvoja, da niko nikome ne smeta, da ne sprečava projekte i tako se ponašam – istakao je Dodik i ponovio da neće prihvatiti ono što Bakir Izetbegović hoće u Sarajevu i da nema popuštanja.

Na pitanje šta ako četiri godine ne bude formirano Vijeće ministara, Dodik je rekao da je i to moguće jer je BiH nemoguća zemlja.
– Nemam volju da BiH napravim mogućom zemljom. Imam volju da uzmem samo ono što pripada RS i ništa me drugo ne zanima. Želim da štitim naš nacionalni državni i republički interes na taj način – napomenuo je Dodik.

On je rekao da zaštitu srpskog nacionalnog interesa spore oni koji ne dozvoljavaju da kažu da u vlast u zajedničkim institucijama trebaju doći legitimno izabrani predstavnici iz RS prenosi Avaz.

Pronađeno beživotno tijelo dječaka, sumnja se da je skočio sa stijene

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79