Milorad Dodik “zbog krize u Evropi” traži 800 miliona KM od Centralne banke BiH

Milorad Dodik “zbog krize u Evropi” traži 800 miliona KM od Centralne banke BiH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu, gdje je govorio o krizi između Rusije i Ukrajine i ekonomskim problemima u Evropi.

Osim što je rekao da će BiH ostati neutralna po pitanju bilo koje strane između Rusije i Ukrajine.

Dodik: BiH da ostane neutralna, ne mogu dozvoliti ugrožavanje odnosa s Rusijom

Istakao je kako se “njihova politika isključivanja iz NATO struktura pokazala ispravnim jer bi sada, da smo dio NATO-a, a da je izbio sukob u Ukrajini, morali učestvovati”, što, kaže Dodik, “ne bi bio ispravno i dobro za bilo koga u BiH”. Dodao je kako su njihove odluke bile strateške.

“Ne mogu dozvoliti da se donese odluka koja bi ugrozila naše odnose s Rusijom. Smatramo da se treba osigurati politika mira i stabilnosti. Ima dosta deiznformacija, oprečnih i koje služe propagandnoj svrsi. I mi ovdje ne znamo dosta stvari kako se tamo dešavaju”, rekao je Dodik.

Zbog krize u Ukrajini, kako kaže Dodik, cijeli kontinent mogao zapasti u krizu i da zbog toga Centralna banka BiH treba iskoristiti novčanu rezervu u konvertibilnim markama.

“Tu imam nekoliko važnih prijedloga. U okviru entiteta treba osmisliti ekonomske politike. U CB BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona eura više nego što imamo emisiju… To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve”, rekao je on.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija