Miloradu se ne piše dobro! Pravni ekspert Išerić: Dovoljno je dokaza da bude potvrđena optužnica

Pravni ekspert Enver Išerić smatra kako postoji dovoljno dokaza za potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Rs-a Milorada Dodika.

Išerić podsjeća da Dodik već dugo vremena radi na rušenju ustavnog sistema BiH, podrivanju institucija BiH, kao i rušenju temeljne institucije – Ustavnog suda.

Dodik, dodaje Išerić, donosi politike i kreira zakone kojima zabranuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH, kao i zakone kojima zabranjuje provedbu odluka visokog predstavnika, čime čini krivična djela.

“Ako sve to nije dovoljno da se potvrdi optužnica i da se procesuira, onda se ozbiljno moramo zapitati šta se dešava s institucijama BiH, pravosudnim sistemom, gdje to mi živimo i gdje ova država plovi”, dodao je Išerić.

Ističe i kako Dodik ima pravo da se žali na optužnicu, ali je pitanje koliko je to utemeljeno na Ustavu i zakonima ove zemlje.

“Davno su počinjena krivična djela koja se odnose na napad na ustavni poredak BiH. Domaće političke snage, međunarodni zvaničnici i međunarodne organizacije su davno zaključili da je došlo do kršenja Dejtona.

I to je nama svima jasno i ne treba biti poseban stručnjak za bilo koje pitanje ili oblast. Međutim, međunarodna zajednica, prvenstveno OHR nije reagirao na adekvatan način da bi spriječio rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenje svih njegovih aneksa.

Pošto visoki predstavnik to nije radio, sad je došao red na njega i on je postao meta. Ovo je napad na visokog predstavnika i najdirektniji napad na Dejtonski sporazum, jer je on dio Dejtonskog sporazuma.

Ako želi da obavlja svoju dužnost koja je propisana Dejtonom, treba reagovati i s političke scene ukloniti sve one koji krše Dejton i ustavni poredak BiH”, zaključio je Išerić gostujući u emisiji 7 Plus Hayat televizije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79