Ministar Adnan Delić o reformi penzijskog sistema: Novi zakon i digitalna transformacija

U pripremi je teren za reformu organizacije Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u FBiH. Projekat bi trebao biti završen u narednih pet godina ukoliko se pokaže da FBiH može pratiti prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je za Klix.ba šta ova reforma tačno podrazumijeva.

“Sa Svjetskom bankom dogovarali smo saradnju na reformi penzijskog sistema u FBiH, što podrazumijeva dvije paralelne aktivnosti, odnosno donošenje novog zakona o organizaciji penzijsko-invalidskog osiguranja te formiranje interesorne radne grupe za tu svrhu”, rekao nam je Delić.

Dodao je da je planirano da se izmjene Zakona spreme za proceduru do kraja ove godine.

“Što se tiče konkretne reforme Zavoda to je proces koji će trajati četiri do pet godina, a podrazumijeva aktivnosti usmjerene na analizu stanja i problema u radu FZ PIO, predlaganje rješenja za iste, omogućavanje bolje razmjene podataka između Poreske uprave, FZ PIO i drugih institucija, novu organizaciju nadležnosti, uvođenje savremenih softverskih rješenja koja trebaju FZ PIO povesti u digitalnu transformaciju i prilagođavanje savremenim trendovima organizacije”, objašnjava Delić.

Krajnji cilj je, kaže nam, ubrzati rješavanje prava korisnicima koja proizlaze iz Zakona o penzijsko-invalidskog osiguranja, odnosno stjecanja prava na penziju.

To znači da bi se trebao omogućiti svakom osiguraniku transparentan uvid u stanje plaćenih doprinosa bilo kad tokom radnog vijeka, kao i svojevrsni kalkulator koji će služiti za izračunavanje uslova, visine i drugih parametara penzije za sve one koji budu željeli takve provjere raditi i prije stjecanja prava na penziju.

“Ovo su naša predviđanja, a sve detaljnije aktivnosti vezane uz proces reforme Zavoda moći ćemo definisati nakon što se uradi detektiranje i funkcionalne analize stanja i poslovnih procesa u FZ PIO. Analiza koju uradimo sa partnerima bit će temelj za izradu projekta reforme Zavoda sa jasno definisanim ciljevima i zadacima i mi ćemo ga kao takvog pustiti u procedure usvajanja Vladi FBiH”, zaključio je Delić u razgovoru za Klix.ba.

Ministar Delić je obavio razgovor o ovoj temi sa v.d. direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem o predstojećoj transformaciji ovog zavoda i izmjenama Zakona o (re)organizaciji penzijsko – invalidskog osiguranja.

Već su pokrenute aktivnosti na izradi nove web stranice Zavoda, koja će u prvoj fazi omogućiti bolju preglednost i efektivnije korištenje podataka koji će biti dostupni korisnicima na ovoj stranici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79