Ministar Cikotić tvrdi: Migrantska kriza neće biti okončana ni brzo ni lako

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjavio je danas da migrantska kriza u našoj zemlji neće biti okončana ni brzo ni lako.

Na okruglom stolu u Sarajevu o temi “Migrantska kriza – Bosna i Hercegovina 2020”, Cikotić je rekao da bi Vijeće ministara BiH danas trebalo potvrditi odluku o proglašenju kampa Lipa za privremeni prihvatni centar.

“Postoji plan da iskoristimo kapacitete kampa Bira za smještaj migranata na dva do tri mjeseca, dok kamp Lipa ne bude spreman”, istakao je Cikotić.

Pojasnio je da se ovih dana privodi kraju odluka Vijeća ministara o formiranju radne grupe za izradu petogodišnje strategije za upravljanje migracijama.

“Određenim setom mjera uspjeli smo značajno smanjiti broj migranata u BiH, ali i smanjiti njihov priliv preko istočne granice”, naveo je Cikotić.

Koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije Dražen Rozić kazao je da su sredstvima EU značajno poboljšani uslovi u kampovima po pitanju pandemije koronavirusa.

“Ipak, migranti koji su van kampova nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu i postoji opasnost da šire zarazu neznajući da su zaraženi”, dodao je Rozić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79