Ministar Delić poručio: Sigurne kuće rade posao države

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je ministar Adnan Delić, usklopu posjeta svim ustanovama i organizacijama koje pružaju usluge socijalne brige u FederacijiBiH, posjetio sigurnu kuću u Mostaru.

Tokom posjete ministar Delić je razgovarao s osnivačicom „BH žena“ i prvom direktoricomove sigurne kuće, te sadašnjom direktoricom i njihovim saradnicama o stanju u društvu i problemimasa kojima se susreću kod zbrinjavanja i rada sa žrtvama porodičnog nasilja.

Iz Ministarstva navode da su predstavnice sigurne kuće istakle da je nasilje u porodici uporastu, te da ova sigurna kuća bilježi porast zahtjeva za smještaj i podršku ženama i djeci žrtvamaporodičnog nasilja, kao i da je takvih zahtjeva u prvoj polovini ove godine bilo više nego u čitavojprošloj.

– Sigurna kuća u Mostaru, kao i sve ostale sigurne kuće na prostoru Federacije nemaju riješenostabilno i dugoročno finansiranje i zavise od volje i odluka predstavnika vlasti, od općinskih dodržavnih, istakli su iz Ministarstva. To je problem koji se mora riješiti kako bi sigurne kuće nastavile pružati usluge sve većem broju žrtava nasilja, ne samo porodičnog, nego i žrtvama trgovine ljudima, a sve češće sigurne kuće su utočište i djeci žrtvama organizovanog prosjaćenja. U principu, sigurne kuće rade posao državnih institucija, a pri tome država nema definisan model finansiranja usluga koje isporučuju sigurne kuće. Svi mi, od općinskih do federalnih nivoa vlasti, dužni smo obezbijediti sigurno i stabilno finansiranjesigurnih kuća jer one rade naš posao, zbrinjavaju one kategorije za koje smo mi odgovorni – kazao jeministar Delić.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike također navode da je sigurna kuća uMostaru ove godine, uz vlastito lobiranje i zalaganje, a u saradnji s udruženim vijećnicama Mostara iuz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike obezbijedila minimalna sredstva zaopstanak i plaće uposlenica, a naredne godine, kako je kazao ministar, sigurne kuće će imatiobezbijeđen i povećan transfer iz budžeta ovog ministarstva.

-To je prvi korak, a svakako donošenjem Zakona o socijalnim uslugama riješit ćemo ovajproblem i obezbijediti stabilno i sigurno finansiranje sigurnih kuća sa federalnog nivoa, a svakakoćemo se zalagati i da svi ostali nivoi vlasti preuzmu svoj dio odgovorsnoti – zaključio je ministarDelić.

Za dugoročnu stabilnost rada i podršku ženama u sigurnim kućama neophodno je riješitiproblem zadržavanja stručnih kadrova što je istaknuto kao problem svih sigurnih kuća na prostoruFederacije, a ministar Delić je istakao da će zajedno sa predstavnicama sigurnih kuća raditi napronalaženju rješenja, te obećao da je podrška Ministarstva neupitna, saopćeno je iz Federalnogministarstva rada i socijalne politike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79