Ministar Dizdar kritikuje političke igre vlasti RS-a: Fokus na stvarne probleme umjesto lažnih prijetnji

Federalni ministar za pitanje raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar, oštro je kritizirao nedavnu posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, ističući da se umjesto bavljenja stvarnim problemima, političke strukture RS-a bave “fabriciranjem prijetnji”.

Osvrćući se na dokument koji je pripremljen za sjednicu, Dizdar ističe da je pun neistina i fabrikacija s ciljem političke manipulacije.

Posebno je naglasio problem stvaranja lažne prijetnje od “islamskog terorizma”, što, kako ističe, dodatno ugrožava povratnike Bošnjake i druge muslimane u RS-u.

Dizdar podsjeća da je Bosna i Hercegovina prema Globalnom indeksu prijetnje terorizma rangirana kao zemlja s najnižim rizikom od terorizma te da su napadi na povratnike češći od bilo kakvih terorističkih aktivnosti u zemlji.

Umjesto traženja nepostojećih prijetnji, Dizdar poziva vlasti RS-a da se fokusiraju na zaštitu temeljnih prava povratnika, uključujući njihova ljudska, politička, ekonomska i sigurnosna prava.Naglašava važnost istrage napada na povratnike i kaže da bi vlasti trebale posvetiti više pažnje stvarnim problemima sigurnosti, umjesto političkog manevriranja.

Dizdar ističe da je vrijeme da se političke strukture u RS-u pozabave svojim stvarnim neuspjesima u zaštiti ljudskih prava i osiguraju sigurnost povratnicima, umjesto što se bave političkim igrama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79