Ministar Džindić: Radnicima Krivaje će biti uvezan staž

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije kazao je danas u Mostaru da su jučer održali sastanak s radnicima firme IP Krivaja u stečaju, istakavši da su im se oni obratili sa dva zahtjeva.

Jedan zahtjev, kazao je, odnosio se na to da se pomogne radnicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a to ne mogu zbog neizmirenih obaveza.

– Radnike smo upoznali o tome da je javni oglas kraju i da će najvjerovatnije biti objavljen u ponedjeljak i da se trebaju prijaviti. Ujedno smo upoznali kolege da je u mandatu ove Vlade do sada izdvojeno blizu devet miliona KM za uvezivanje staža upravo radnika IP Krivaja u stečaju u Krivaja mobel, također, u stečaju – rekao je Džindić.

Drugi zahtjev, dodao je on, odnosio se na to da se Vlada FBiH uključi u sudski proces u Kantonalnom sudu Zenica, na što im je odgovoreno da to nije moguće.

– To ne možemo niti je naša nadležnost, ali smo zaključkom na današnjoj sjednici zadužili Agenciju za reviziju privatizacije da izvrši reviziju privatizacije IP Krivaje u da u narednih 60 dana Vladi dostavi izvještaj. Nakon toga će Vlada FBiH će poduzeti naredne korake koji su u skladu s našim nadležnostima i u skladu sa Zakonom. Dakle, ne vidim nijedan razlog zašto su danas radnici okupljeni pred zgradom Vlade u Sarajevu. Ne mogu očekivati da ministar i premijer idu s motkom i da tjera nekoga da radi svoj posao. Dakle, sudski proces je u toku, on ima svoje termine i procedure, u to se ne smijemo miješati, a nakon revizije ćemo određene korake svakako poduzeti – naglasio je on.

Također, kazao je da će svi oni koji u toku javnog oglasa predaju urednu dokumentaciju što smo im i jučer potcrtali bit će sigurno zbrinuti, odnosno, bit će im uvezan staž, javlja Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79