Ministar Helez objasnio šta je sporno oko povlačenja Nacrta zakona o Sudu BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministar odbrane Zukan Helez obratio se novinarima, iznoseći ključne promjene i rasprave koje su obilježile skup.

Jedna od glavnih tema sjednice bila je povlačenje Nacrta Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine s dnevnog reda, što je ministar Helez objasnio kao odgovor na zahtjeve ministara iz srpskog naroda.

Prema Helezovim riječima, odluka je donesena s obzirom na potrebu daljnjeg dogovora oko sjedišta apelacionog odjela Suda BiH, a dosadašnji tekst zakona predviđao je privremeno sjedište u Sarajevu tokom tog razdoblja.

Dodatno, ministar je spomenuo povlačenje Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji nije postigao politički konsenzus na razini Vijeća ministara.

Helez je naglasio da je Ministarstvo pravde BiH bilo predlagač ovog zakona te da je ministar Davor Bunoza ispravno postupio povlačenjem prijedloga s dnevnog reda.

Glavni razlozi neslaganja su bili vezani uz odredbe koje reguliraju izbor članova Predsjedništva BiH iz određenih naroda te postavljanje predsjednika biračkih odbora.

Helez je dalje istaknuo da je nerealno imati dva različita zakona koji bi regulirali istu stvar, poput izbora biračkih odbora na lokalnom nivou, a da se isto regulira na centralnom nivou putem Centralne izborne komisije BiH.

Govoreći o budžetu institucija BiH za 2024. godinu, ministar Helez izrazio je nadu da će sljedeća sjednica Vijeća ministara donijeti rješenja na ovom planu, najavivši mogućnost da se o tome raspravlja na nivou Kolegija do 13. maja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79