Ministar Kapidžić poručio da će se u Sarajevu morati mijenjati čak 14 urbanističkih planova

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je poručio općinama da će morati izmijeniti 14 urbanističkih planova, tj. uskladiti ih sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada.

Studijom koja je predstavljena prošle godine i koju je finansirao Japan je utvrđeno da visoki objekti mogu doprinositi zagađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Da li će se to desiti i u kojoj mjeri zavisi od lokacije na kojoj se gradi objekat, njegovog oblika i položaja u odnosu na druge zgrade. Studijom su definirani glavni ventilacioni koridori, a to su glavna gradska saobraćajnica i korito rijeke Miljacke.

Među planovima koji će se morati uskladiti sa studijom je i onaj koji se odnosi na planiranu gradnju kongresnog centra u naselju Alipašino Polje u Općini Novi Grad.

“Što se tiče prodaje zemljišta kod Radio-televizije, koju je raspisala Općina Novi Grad u cilju gradnje kongresnog centra, taj plan se mora promijeniti, jer visinom i koeficijentom dosta prelazi odluke studije. Bitno je imati kongresni centar, koncertnu dvoranu i niz objekata koji služe opštoj namjeni, ali u ovkiru tog plana su tornjevi visoke spratnosti stambenog i poslovnog karaktera. To se treba revidirati i spustiti na ove koeficijente”, ukazao je Kapidžić.

Ipak, ne slažu se svi s ministrom Kapidžićem, a negodovanje dolazi iz Općine Novi Grad odakle poručuju da bi ostvarivanje zamisli ministra Kapidžića značilo potpunu zabranu gradnje na pola teritorije Novog Grada.

Izdvojio je druge planove za koje smatra da moraju biti usklađeni sa Studijom: Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor, Kvadrant A i Zetra, Kovačići i Kvadrant 3, Kvadrant C1 i Urbanistički projekt Bosna-auto, Alipašin Most 7, Otoka Meandar i Stup Nukleus. Istakao je da u Općini Stari Grad ne postoji sporan plan.

Kapidžić je upozorio na posljedice dosadašnjeg načina planiranja i gradnje.

“Morao sam izaći u medije s obzirom na to da se pojavljuje priča o netransparentnosti vlade i na neki način njenom neradu. Malo mi je to sve čudno, ali znam da je najveći problem ovo sada što provodim, a to je direktno spašavanje urbanog dijela grada. Dakle, spašavanje zelenih površina, formiranje većih zelenih površina, smanjvianje nevjerovatne izgradnje. Mi bismo se u narednih deset godina pretvorili u jedno veliko naselje kao što je Tibra. Ti potezi ne odgovaraju strukturama koje bi htjele da sruše ovu vladu. Nemam drugog izbora nego raditi u ovom pravcu od početka do kraja”, zaključio je Kapidžić i dodao je da je otvoren za komunikaciju sa svima.

Podsjetio je da se mora donijeti i novi Generalni urbanistički plan i da se to moralo desiti još prije četiri godine. Na snazi je još onaj iz 2003. godine. Kako je kazao, u Vladi je nastupio stručno, ali politika mnogo utječe. Međutim, nada se podršci politike. Ocijenio je da su do sada investitori imali dominantnu ulogu u planiranju.

Da li će lokalne zajednice učiniti ono što ministar Kapidžić traži od njih, pokazat će vrijeme. Za pretpostaviti je da bi implementacija Studije o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada doprinijela smanjenju zagađenosti zraka u Sarajevu. Vrlo je izgledno da će se stanovnici glavnog grada gušiti u zagađenom zraku i ove zime.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79