Ministar Katica: Ključ za poboljšanje sigurnosti u KS leži u izmjenama zakona i pooštravanju kazni

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, predstavio je danas informaciju o stanju sigurnosti, ističući da ključ za unapređenje sigurnosne situacije leži u izmjenama zakonske regulative i pooštravanju kaznenih mjera. Ovo je bila glavna tema današnje hitne sjednice Kantonalne skupštine.

Katica je istakao da su prijem novih stručnih kadrova u policijske službe i opremanje policije najvišim standardima među prioritetima. Identificiran je nedostatak stručnog osoblja, te je istaknuto da je od 1.400 policijskih službenika, samo trećina imala odgovarajuću spremu. Kroz postepeni proces, ovaj nedostatak se rješava, uz definiranje potrebnog nivoa stručne spreme putem zakonskih izmjena.

Prošle godine primljeno je 195 novih policijskih službenika, uz poštivanje fer i transparentnih procedura. Ministar je najavio nastavak ovog procesa, s prijemom dodatnih 250 policijskih službenika u budućnosti.

Pored toga, ministarstvo ulaže napore u jačanje policijske obuke i nabavku adekvatne opreme. Budžet za te namjene uvećan je za više od 60 miliona KM u posljednjih šest godina, a u toku su aktivnosti za nabavku sedam oklopnih transportera i drugih potrebnih sredstava.

Katica je istakao i ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova u razbijanju kriminalnih grupa koje su koristile aplikacije poput Sky i Anom, naglašavajući suradnju s pravosudnim organima u tom procesu.

Nadalje, ministar je zagovarao izmjene zakona s ciljem depolitizacije imenovanja policijskog komesara Kantona, kao i pooštravanje kazni za nasilje putem interneta i vožnju pod uticajem alkohola. Također, Ministarstvo radi na programima prevencije zloupotrebe opojnih droga, kao i na opremanju policijskih službenika, uključujući plan nabavke višenamjenskog helikoptera za potrebe policije.

Katica je izvijestio i o smanjenju maloljetničkog kriminaliteta te o uspješnim mjerama za suzbijanje imovinskog kriminala u proteklom periodu, naglašavajući posvećenost Ministarstva unutrašnjih poslova unapređenju sigurnosti građana u Kantonu Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79