Ministar Košarac: Dosta je neiskorištenih vakcina u magacinima

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je da ima statističke podatke “koji ukazuju na činjenicu da imamo dosta neiskorištenih vakcina u magacinima”.

Dodao je da treba pitati ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević šta zna o tome.

Košarac je ovo kazao u intervjuu “Jedan” koji će večeras biti emitiran na BHRT-u. Pojašnjava da su u Vijeću ministara informirani o tome, te da su “vakcine u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju”.

Vijeće ministara je, smatra Košarac, imalo proaktivnu ulogu u vezi s nabavkom vakcina, te su na adekvatan način osigurana i uplaćena sredstva u COVAX mehanizam.

“Problem je u COVAX mehanizmu. Te špekulacije da Vijeće ministra nije odreagovao na adekvatan način treba odbaciti. Isto tako treba reći da Vijeće ministara, odnosno predsjedavajući i ministrica Gudeljević vodili značajne aktivnosti sa nadležnim entitetskim ministarstvima kada je u pitanju nabavka vakcina. Sjetimo se samo koliko je sastanaka održano. I nije tačno da je Vijeće ministara imalo indolentan stav. Ja odbacujem te vrste špekulacija”, rekao je Košarac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79