Ministar Košarac potvrdio: Dogovoren je izvoz 1.000 tona goveđeg mesa u Tursku, u ponedjeljak kreće prvi kontingent

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac potvrdio je da će u ponedjeljak, 13. marta krenuti izvoz mesa goveda iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

  • Ove godine dogovoren je izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište. Izvoz dogovorenih količina realizovat će se u fazama, s tim da će u ponedjeljak krenuti prvi kontingent za Tursku – istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da je kompanijama iz Bosne i Hercegovine omogućen izvoz mesa u Tursku na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini Bosne i Hercegovine i Turske.

  • Nastavak izvoza goveđeg mesa u toku ove godine potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno-orijentisanih kompanija, te da sa Turskom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju vanjskotrgovinski promet – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je i dokaz da su kompanije iz Bosne i Hercegovine sposobne da ispunjavaju standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

  • Budući da je firma iz Federacije Bosne i Hercegovine potpisnica ugovora o vanjskotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, insistiram na tome da najmanje 50 posto sirovine mora biti obezbijeđeno iz RS-a – naglasio je Košarac.

On je dodao da u konkretnom slučaju, uslugu klanja vrši kompanija iz Bijeljine “ZP Komerc”.

  • ‘ZP komerc’ je godinama vršio vanjskotrgovinski promet sa Turskom. Ponosni smo na činjenicu da je ova firma iz RS-a prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao – poručio je Košarac.

On je istakao da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, te da je potrebno dalje unapređivati saradnju na svim poljima.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79