Ministar Lučić galantan na novčaniku, čak i cehove sa stranačkim kolegama plaća iz državne kase

Državni ministar Miloš Lučić ne štedi novac iz budžeta BiH te na sastancima nemilice troši novac na ime reprezentacije. Potvrđuje to pregled troškova iz kojeg je vidljivo da dnevno zna platiti stotine maraka, pa je za pet mjeseci ove godine i tokom prvih nekoliko dana juna Lučić potrošio više od 16.000 KM.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH najviše se sastajao s predstavnicima općina u Republici Srpskoj, Srpske pravoslavne crkve, stranačkim kolegama…
Stranačke skupove plaćao državnim novcem

Tako je npr. 9. januara ove godine na sastanku s predstavnicima Demokratskog narodnog saveza, na čiji prijedlog je i imenovan za državnog ministra, potrošio 270 KM. Već 17. januara imao je sastanak i sa članovima Predsjedništva te stranke. Ni ovoga puta DNS-ovci nisu račun platili lično ili iz stranačkog novčanika, već je ministar Lučić i ovoga puta galantno zavukao ruku u državnu kasu i platio 250 maraka. Njegov sastanak s izvođačima radova u vezi s implementacijom projekta CEB Iii RSP od 13. januara građane BiH koštao je 420 KM. Ministar je široke ruke bio i 29. januara, kada je 140 KM potrošio na sastanku s načelnikom Han Pijeska, a tog istog dana 560 maraka potrošeno je na “nabavku knjiga”. Kakvih, nije navedeno. Dva dana poslije ministar je sastančio i s predstavnicima grada Bijeljine i tada je potrošio 240 KM.

Hiljade maraka koštao je put u Beograd

Intenzivne susrete s predstavnicima općina iz Republike Srspke, pogovotovo istočnog dijela, Lučić je nastavio i u februaru, a susreti su finansirani iz državnog budžeta. Tako je 7. februara imao sastanak s predstavnicima Sokoca i tom prilikom potrošio je 280 maraka. S predstavnicima općina u Banjoj Luci sastančio je 2. februara, a konto je tada iznosio 260 KM. S načelnikom Istočne Ilidže Lučić je 20. februara bio nešto skromniji pa je potrošio 80 KM, ali je dan kasnije pokazao galantnost na sastanku s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Doboju, kada je potrošio 200 KM.

Lučić je tokom ovog mjeseca imao sastanke sa članovima Komisije za izbjeglice i raseljene osobe, kada je potrošeno 300 KM, organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo (170 KM), članovima iz nevladinog sektora u radu Komisije za izbjeglice i raseljene osobe (110 KM)… Ministar Lučić je sredinom februara išao u Beograd, a njegovi sastanci s komesarom za ljudska prava Republike Srpske te ministricom za ljudska prava, kao i komesarom za izbjeglice i migracije poreske obveznike koštali su ravno 3.000 maraka.

I u martu je Lučić nastavi sličnu praksu pa je 13. ovoga mjeseca platio susret s predsjednikom DNS-a, a račun je iznosio 100 maraka. U ovom mjesecu neki troškovi vode se samo kao “radni sastanak ministra” ili “prekoračenje reprezentacije u kabinetu ministra”.

Pravu rastrošnost ministar za izbjeglice pokazao je i u četvrtom mjesecu. Već 2. aprila na sastanku s organizacijom raseljenih osoba i izbjeglica u Mostaru potrošio je 60 KM, a sa članovima Crvenog krsta RS-a 240 KM. Dan poslije s udruženjem Srba iz Hercegovine potrošio je 270 maraka. S predstavnicima SPC u Novom Sadu 4. aprila imao je trošak od 500 KM, a tog dana opet se sastao i s predstavnicima Udruženja Srba iz Hercegovine, a novi sastanak koštao je 360 maraka.

VISA Business kartica provlačila se i 5. aprila, kada je Lučić s predstavnicima Mitropolije dabrobosanske potrošio 140 KM, a sastanak s predstavnicima grada Zvornika dan poslije koštao je 230 KM. Sedmog aprila na redu je bio susret s predstavnicima grada Doboja, kada je Lučić potrošio 110 KM, a plaćanjem iz bh. kase se “isprsio” i dan nakon toga, kada je 810 KM potrošeno na susret s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve iz Srbije. Susret s kolegama iz Ministarstva za izbjeglice RS-a 9. aprila koštao je 230 KM. Lučić se s kolegama iz Federalnog ministarstva za izbjeglice susreo 13. aprila, a tada je potrošio 150 KM.

U ovom mjesecu imao je više susreta s predstavnicima općina iz Istočnog Sarajeva, a jedan od njih, onaj s predstavnicima Istočne Ilidže 16. aprila, koštao je 360 KM. S predstavnicima SPC-a sastao se i 21. aprila, što je koštalo 170 KM, a među većim troškovima ovoga mjeseca je i izrada čestitiki povodom hrišćanskog praznika Vaskrsa, što je koštalo 300 maraka.

Sudeći po visini računa, Lučić je uživao 8. maja, kada je potrošio čak 550 KM na sastanku s predstavnicima kabineta Milorada Dodika. Među ostalim susretima u ovom mjesecu bio je onaj s predstavncima SPC u Doboju i s potpisniciama ugovora vezanih za projekte RSP i DPSZ u Banjoj Luci, kada je potrošeno 210 KM; potom s predstavnicima Sekreterijata za raseljene osobe i migracije RS (260 KM); predstavnicima Sekreterijata za vjere Vlade Republike Srpske (170 KM); članovima komisije za izbjeglice i raseljene osobe (300 KM); članovima Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH (200 KM)…

Sa Crnogorcima potrošio samo 20 maraka

Ministar je rasipničku praksu nastavio i u 6. mjesecu pa je npr. samo 4. juna potrošio 260 KM na sastanak sa članovima kabineta gradonačelnika Bijeljine, a 405 s predstavnicima Grada Bijeljina.

Zanimljivo je napomenuti da je, za razliku od velikih računa koje je pravio s kolegama iz stranke, predstavnicima SPC-a i općina, Lučić vrlo malo trošio na sastancima sa članovima međunarodne zajednice. Tako je, primjera radi, na sastanku sa šeficom misije IOM-a u BiH Laurom Lungarotti 20. maja potrošio 60, a s predstavnicima Ambasade Crne Gore u BiH u istom mjesecu samo 20 maraka.

Uočljivo je da je tokom ovog perioda Lučić obilatio plaćao sastanke i s kolegama iz Vijeća ministara, odnosno državnih ministarstava, s kojima očito nije mogao održati “običan” sastanak na radnom mjestu, već su susreti prolazili uz čašćavanje na račun poreskih obveznika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79