Ministar Lučić o najavljenoj paradi ponosa u Sarajevu: Na prvom mjestu je zdravlje građana

Jačanje borbe protiv svih vrsta diskriminacije je osnova svakog demokratskog društva, izjavio je za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić nakon što su jučer organizatori najavili da bi druga parada ponosa u BiH trebala bi biti održana 23. augusta u Sarajevu.

– Imajući u vidu epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom korona, moram istaći da je na prvom mjestu zdravlje građana i naravno njihova sigurnost. Ukoliko situacija sa koronom bude pod kontrolom i broj zaraženih bude u padu, a javno okupljanje dozvoljeno, nadam se da će u tom slučaju parada biti održana, i da će sve proteći bez incidenata kao što je to bio slučaj i prošle godine – kazao je on.

Druga Bh. povorka ponosa 23. augusta u Sarajevu pod sloganom “Nije život četiri zida”

Lučić ističe pitanje da je zaštita ljudskih prava i poboljšanje položaja LGBT populacije veoma važno kao i njihovo pravo na slobodu izražavanja i zato njihova diskriminacija po bilo kom osnovu je neprihvatljiva.

– Svi imamo pravo na lični izbor i opredjeljenje. Jačanje borbe protiv svih vrsta diskriminacije i podizanje nivoa svijesti o potrebi uvažavanja svih osoba bez obzira na njihov identitet i opredjeljenje je osnova svakog demokratskog društva i ka tome i mi treba da težimo – zaključio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79