Ministar Mitrović: U razgovoru smo sa hrvatskom stranom, tokom dana deblokada GP Maljevac

Zastupnik u PD PS BiH Jasmin Emrić danas je zatražio da se hitno riješi problem sa zatvaranjem graničnog prijelaza Maljevac za tranzit kamiona težih od 7,5 tona što utječe na privredu jer se kamioni preusmjeravaju na GP Izačić. Hrvatska je od 20. maja obustavila promet na ovom graničnom prijelazu i još nekoliko drugih.

Usmeni odgovor dao je ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović koji je kazao da su za ovaj problem čuli iz medija i od prevoznika.

“Od samog saznanja Ministarstvo je preduzelo sve aktivnosti da se otklone propusti. Ja sam sinoć razgovarao sa ministrom Olegom Butkovićem. Moji ljudi trenutno rade sa ljudima iz Ministarstva prometa i mora RH da ovaj problem riješimo. Ovaj GP je vrlo bitan i praktično jedini za prelaz kamiona preko 7,5 tona i ja očekujem u toku dana da riješimo ovaj problem bilateralnim putem. Radimo sve u našoj moći. Možda jedna nekorektnost sa strane Hrvatske da nismo obaviješteni”, kazao je Mitrović.

On je dodao da GP koji je definisan ugovorom o graničnim prijelazima BiH i RH gubi svoju funkciju.

“U toku dana očekujemo rješavanje ovog problema. Žao mi je što se ovo desilo”, kazao je Mitrović.

Emrić je zatražio da se riješi problem i sa preostalim graničnim prijelazima koji su obuhvaćeni Pravilnikom.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku, koji ide na štetu bh. privrednika.

Novim Pravilnikom su određene ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara te je naloženo uklanjanje saobraćajnih znakova, signalizacije i opreme na putnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Međutim, Pravilnikom propušteno je utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pojedinačnih graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su definisani kao granični prijelazi za međunarodni putni prijevoz roba, temeljem Ugovora o graničnim prijelazima između dvije zemlje koji je stupio na snagu krajem 2013. godine. Riječ je o graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Ovim prestaje korištenje tih prijelaza za tranzit roba što je u suprotnosti sa Ugovorom o graničnim prijelazima BiH i Hrvatske i u suprotnosti je sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79